Jižní Morava 2020: návrat Slovanské epopeje. Vyjet by měl i první vlak v krajských barvách

Jihomoravský kraj chce letos nakoupit přes třicet vlaků za tři miliardy korun. První z nich by mohl vyjet už v druhé polovině roku. Hejtman také věří, že se do konce volebního období podaří na brněnské letiště přivést další leteckou linku. Největší kulturní událostí v Jihomoravském kraji bude letos zřejmě návrat Slovanské epopeje do Moravského Krumlova.

Nové vlaky, které se rozhodl Jihomoravský kraj nakoupit a pak pronajímat dopravcům, se musí nejdřív vyrobit. Všech třicet sedm by mělo jezdit do dvou let. První si budou moci lidé prohlédnout ale už letos. „Vozidlo v barvách Jihomoravského kraje by mohlo být představeno v druhé polovině roku. Buď bude nasazeno na linky S2 a S3 a bude v provozu, nebo bychom ho přistavili na hlavní nádraží, aby Jihomoravané mohli do vlaku nahlédnout,“ řekl náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Roman Hanák (ČSSD).

Na železnici se letos cestující dočkají od prosince nových přímých vlaků z Brna do Hustopečí díky dokončené elektrizaci tratě ze Šakvic do Hustopečí a začne léta odkládaná elektrizace tratě z Brna do Zastávky, která bude nově dvoukolejná. Lidé tak nebudou muset jezdit autobusy, jejichž jízdní řád narušuje často zablokovaná dálnice.

V dubnu končí letecká linka do Berlína

Jihomoravský kraj stále hledá provozovatele nové linky na brněnské letiště. Loni odtud přestala létat pravidelná linka do Mnichova a letos v dubnu skončí i linka do Berlína. „Ta jednání nejsou jednoduchá, v loňském roce zkrachovalo devět leteckých společností, ale jednáme s dalšími a já věřím, že se nám do konce volebního období podaří nějakou novou linku přivést,“ doufá hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek (za ANO).

Návrat Slovanské epopeje do Krumlova

Co se díky dotaci Jihomoravského kraje letos zřejmě podaří, je návrat Slovanské epopeje do Moravského Krumlova. Velkolepé výtvarné dílo Alfonse Muchy se po letech objeví znovu v moravskokrumlovském zámku, odkud jej Praha kdysi odvezla.

Jelikož současná pražská koalice je nakloněná dlouhodobé zápůjčce, Krumlov pro velkoformátová plátna upraví výstavní prostor. Potřebují totiž stálé klima. Praha naopak dlouhodobě nemá vhodné prostory, kde by mohla dílo zpřístupnit návštěvníkům.

„Dokončujeme výběrové řízení na zhotovitele úprav výstavních prostor, to bude během ledna hotové a čekáme na návrh smlouvy z Galerie hlavního města Prahy,“ řekl starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09). Od podpisu smlouvy je Moravský Krumlov schopný výstavní prostory nachystat do pěti měsíců.

Opravovat se bude také zámek v Břeclavi, jen příští rok budou práce stát 11 milionů. Skončí obnova zahrad pod Pernštejnem. Lednice, nejnavštěvovanější zámek jižní Moravy, otevře v Jízdárnách nové návštěvnické centrum. Mohla by také začít stavba Janáčkova kulturního centra, kde najde nové sídlo Filharmonie Brno a bude moci hrát bez omezení všechny své koncerty.

Začnou další velké dopravní stavby v Brně

Brno čekají i velké dopravní stavby. „Začneme se stavebními pracemi na nové tramvajové trati do univerzitního kampusu. Je to největší tramvajová stavba v Brně za posledních 20 let. První lidé by po ní měli jet v roce 2022,“ poznamenal generální ředitel dopravního podniku Miloš Havránek.

Dvouletá výluka naopak od září postihne cestující na tramvajové trati z Komína do Pisárek kvůli rozšíření souběžné silnice na čtyři pruhy. Začne také stavba další části velkého městského okruhu od Tomkova náměstí k Rokytově ulici pod sídlištěm Vinohrady. Po dokončení by měl tento úsek vyřešit obvyklé kolony aut v Provazníkově a Gajdošově ulici.

Od podzimu bude mít jižní Morava stejně jako ostatní kraje nové vedení. V říjnu se uskuteční krajské volby a lídrem hnutí ANO už nemá být současný hejtman Bohumil Šimek, ale někdejší brněnský primátor a místopředseda hnutí Petr Vokřál.