Tři králové, kam se člověk podívá. Začne opět sbírka na pomoc seniorům či samoživitelkám

Přípravy na 20. ročník Tříkrálové sbírky (zdroj: ČT24)

Za dva dny, 1. ledna 2020, začne v celém Česku dvacátý ročník tradiční Tříkrálové sbírky. Charitativní akce vnikla v Olomoucké arcidiecézi v roce 2000, kde sbírku zopakují už po jednadvacáté. Do ostatních regionů se rozšířila až o rok později. Výše příspěvku od dárců se zvyšuje, loni lidé prostřednictvím SMS nebo přímo koledníkům darovali více než 122 milionů korun.

Právě v Olomoucké arcidiecézi, pod kterou spadá Olomoucký, Zlínský a část Pardubického a Jihomoravského kraje, bývají lidé nejštědřejší. Letos se jenom v této části Česka vybralo bezmála třicet milionů korun. Podobná částka se vybrala i v brněnské diecézi: více než 28 milionů. 

„Tyto peníze podporují zejména rodiny a jednotlivce, kteří se náhle ocitli v krizi, matky samoživitelky, seniory, lidi s handicapem a další, kterým pomáhají charity,“ řekla mluvčí Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO) Karolína Opatřilová.

Většina vybraných peněz zůstává v regionech, další prostředky poté míří i na pomoc v zahraničí. V případě ACHO zůstává v regionu 65 procent z celkového výtěžku, zbytek charita posílá na Ukrajinu a Haiti.  

  • Arcidiecéze olomoucká – 29 828 905 Kč
    Arcidiecéze pražská – 7 794 109 Kč
    Diecéze brněnská – 28 213 047 Kč
    Diecéze českobudějovická – 7 499 909 Kč
    Diecéze královéhradecká – 18 451 768 Kč
    Diecéze litoměřická – 3 241 910 Kč
    Diecéze ostravsko-opavská –18 681 476 Kč
    Diecéze plzeňská – 5 473 229 Kč
    Koleda celkem – 119 184 353 Kč
  • Tříkrálový koncert (DMS) - 1 266 495 Kč
    Ostatní dary - 1 850 759 Kč
    Celkem - 122 301 607 Kč

Desítky tisíc koledníků po celé zemi

Do ulic měst a obcí v celém Česku vyrazí 1. ledna zhruba 24 tisíc kolednických skupinek. V každé budou tři malí koledníci, kteří by měli mít i dospělý doprovod. Každá skupina koledníků bude mít kasičku, která musí být zapečetěna a také opatřena logem charity. 

V olomoucké arcidiecézi vyjde do ulic kolem sedmnácti tisíc koledníků. Rekordní počet dobrovolníků bude letos na západě Čech. Do akce se zapojí až 1300 kolednických skupinek. Mělo by jít zhruba o čtyři tisíce dobrovolníků, které lidé potkají ve městech v Plzeňském, Karlovarském i v části Středočeského kraje. 

V tamní diecézi letos lidé darovali rekordních pět a půl milionu korun. Nejvíce peněz se vybralo v Plzni, kde kasičky koledníků vydaly nakonec zhruba tři čtvrtě milionu. I na zápědě Čech míří vybrané peníze právě na podporu sociálních projektů v regionu. 

Šije bílé košile i pláště

Na jubilejní dvacátý ročník Tříkrálové sbírky se připravuje i charita v Zábřehu na Šumpersku. Například dobrovolnice Alena Hojgrová už tradičně před akcí šije kostýmy malým koledníkům z regionu. Využívá látky ze starých sukní nebo plesových šatů. 

První kostým ušila v roce 2016, teď už má na kontě přesně 222 kostýmů pro koledníky. „Byla výzva ve farních informacích, kdo by ušil ty bílé košilky a pláště, že už nemají, že už jim chybí. Já jsem se nad tím zamyslela a začala jsem šít,“ vzpomíná Hojgrová ze zábřežské charity. 

Koledníkům z olomoucké ardiciecéze už v sobotu požehnal v Hranicích biskup Josef Nuzík. Další požehnání dostanou začátkem ledna koledníci ve Vyškově, či ve Zlíně. 

V Pardubicích bude sbírka zahájena v pondělí 6. ledna na Pernštýnském náměstí, kde královským trojicím požehná pomocný biskup Josef Kajnek. V Hradci Králové koledníkům požehná generální vikář Jan Paseka v úterý 7. ledna v katedrále svatého Ducha.