Špinavá Ostrava je stereotyp, který se v Praze líbí. Město je dnes jinde, shodli se polistopadoví primátoři

Ostrava potřebuje změnit zažité stereotypy o špinavém městě nebo vytvořit podmínky pro další investice. Shodli se na tom polistopadoví primátoři města, kteří se sešli ve společné debatě v rámci projektu SametOVA. Podle současného primátora Tomáše Macury (ANO) je nutné pokračovat ve zkrášlování Ostravy i zpříjemňování života místních.

„To bylo ocelové město, a teď jsme úplně někde jinde. Já vůbec nejsem přesvědčený o tom, že Ostrava je špinavé město,“ řekl na čtvrteční debatě v Ostravě druhý polistopadový primátor Evžen Tošenovský (ODS).

Podle něj se Ostrava například mnohem více stará o městskou zeleň než Brusel, kde Tošenovský momentálně působí jako poslanec Evropského parlamentu. Ostrava se prý musí proměnit v město, kde lidé budou vidět naději a budoucnost. 

Debata ostravských primátorů - zleva Evžen Tošenovský, Čestmír Vlček, Aleš Zedník, Petr Kajnar a Tomáš Macura (7. 11. 2019)
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Ostrava a znečištěné ovzduší: časté spojení

Ostravu podle primátorů zbytek společnosti často vnímá negativně, během debaty na to poukázali hned několikrát. Údajně k tomu přispívají i média. Bývalý primátor Petr Kajnar (ČSSD) kritizoval, že informace o znečištěném ovzduší bývají automaticky spojovány s obrázky Ostravy.

„Je to stereotyp, který se samozřejmě v Praze líbí,“ prohlásil. Připomněl, že kvůli kvalitě ovzduší město za jeho vedení podalo žalobu na stát. Vedení Ostravy mu vyčítalo, že nevytvořil funkční systém, který by vedl k dodržování imisních a emisních limitů.

Kajnarův nástupce Macura ale soudní spory se státem ukončil, což mu jeho předchůdce hned připomněl. „Já osobně nejsem přítelem žalob. Mám radši, když se ty věci řeší konkrétně,“ reagoval Macura s tím, že město je dnes podle něj lídrem v zavádění ekologické dopravy.

Ostrava je podle Macury připravena se více zaměřit na rozvíjení metropolitních funkcí a na to, aby se v ní lidem lépe žilo. Zmínil, že je důležitá celá mozaika věcí od architektury přes podmínky pro sport a kulturu až po bydlení či kvalitní školy.

Vlček: Více moderních staveb

Ostrava může být příjemným zázemím i díky zdánlivě menším projektům. Tvrdí to bývalý primátor Aleš Zedník (ČSSD). V diskusi poukázal například na projekt sdílených kol. „To jsou takové malé věci, které dělají hezké místo k životu,“ připomněl.

Další bývalý primátor Čestmír Vlček (ODS) řekl, že Ostrava má velký potenciál, že umožní vznik nových futuristických budov. Je to zejména kvůli tomu, že město podle něj není žádným architektonickým skvostem. Zároveň by ale mělo stavět i na své minulosti.

„Našim úkolem je dělat to město hezčí a příjemnější k životu a také podporovat ty obory, které mají budoucnost,“ doplnil Macura. Primátoři se shodli, že je potřeba udržet lékařskou fakultu. 

Na debatě v Divadle loutek chyběl pouze první polistopadový primátor Jiří Smejkal, zvolený za Občanské fórum v roce 1990. Zemřel v roce 2013.