Klimatičtí aktivisté se pokusili zablokovat křižovatku Eden, policie je vytlačila. Chystají další protesty

Aktivisté z hnutí Extinction Rebellion se v pátek ráno pokusili zablokovat dopravu na křižovatce Eden v pražských Vršovicích. Pohotovostní jednotka policie je z frekventované křižovatky ulic Vršovická, Bělocerkevská a U Slavie brzy vytlačila. Hnutí avizovalo, že v Praze v sobotu provede další dopravní blokády, místa ale tají.

Hnutí Extinction Rebellion avizovalo, že v pátek zablokuje dopravu na neupřesněných místech. Dopoledne se nakonec pokusili zastavit provoz na křižovatce Eden, kam se dvě desítky aktivistů vydaly kolem půl deváté. Plánovali sedmiminutovou blokádu, pohotovostní jednotka policie je ale ze silnice záhy vytlačila a následně legitimovala. Někteří řidiči se zatím dostali do slovního konfliktu s protestujícími.

Během dne aktivisté protestovali na několika místech, odpoledne se konal happening na Staroměstském náměstí. V sobotu se chystají k další akci na Václavském náměstí a zřejmě i na dalších, neupřesněných místech. 

Hnutí požaduje, aby stát začal neprodleně snižovat emise z fosilních paliv a v roce 2025 dosáhl uhlíkové neutrality. Podle organizace, která má celosvětově přes milion aktivních příznivců, čelí lidstvo kvůli klimatickým změnám hrozbě vyhubení. Akce občanské neposlušnosti mají narušit běžný pořádek a přinutit politiky a veřejnost k okamžité aktivitě.