Papcel Litovel zahájil propouštění. Do konce měsíce má odejít osmdesát zaměstnanců

Papcel Litovel zahájil propouštění zaměstnanců, do konce října má odejít osmdesát lidí z celkových dvou set. Výrobce papírenských strojů je od poloviny září kvůli více než čtyřsetmilionovým dluhům v úpadku. Informaci získala ČTK ze zápisu věřitelského výboru společnosti, který byl zveřejněn v insolvenčním rejstříku. Vedení Papcelu v září na dotaz ohledně případného propouštění nereagovalo.

O stavu litovelského podniku informoval v září věřitelský výbor předseda představenstva Papcelu David Dostál. Zatímco loni Papcel zaměstnával v průměru 250 pracovníků, tak letos v létě jich před zahájením insolvenčního řízení měl dvě stě.

„K 1. listopadu by dlužník měl mít 120 zaměstnanců, z toho šedesát výrobních dělníků. Dlužník drží klíčové zaměstnance pro další zakázky, respektive dopracování stávajících,“ stojí v zápisu věřitelského výboru.

Dohodnuté zakázky se ruší

Papcel má 443 věřitelů a dluhy ve výši 418 milionů korun. Dostál v insolvenčním návrhu napsal, že firma je v úpadku pro platební neschopnost. Několikaleté spory s jedním ze zahraničních zákazníků Papcelu podle Dostála narušily důvěru bank. Firma má dohodnuté zakázky za stovky milionů korun, není však schopna je realizovat.

Papcelu loni klesly tržby o polovinu na 799 milionů z 1,626 miliardy v roce 2017. Firma snížila ztrátu z předloňských 174 milionů korun na 94 milionů. Loni byl však Papcel podle Dostála prakticky paralyzován akcionářskými spory. „Došlo ke zpoplatnění části úvěrů a omezení nového bankovního financování,“ uvedl Dostál.

Investiční společnost BHM Group nakonec letos prodala svůj padesátiprocentní podíl v Papcelu firmě VEGA-HSH, kterou vlastní Dostál. VEGA-HSH se tak opět stala stoprocentním majitelem Papcelu.

Firma Papcel byla založena v roce 1950 a zajišťuje kusové dodávky, opravy, repase a rekonstrukce výrobních uzlů a celých papírenských technologií. Zatímco dříve se Papcel soustředil hlavně na Rusko, nyní se snažil získat nové zakázky také například v Íránu či jihovýchodní Asii.