Auto strhlo trolej, na pět hodin ochromilo tramvajovou dopravu v centru Prahy

Kvůli poruše troleje nejezdily pět hodin tramvaje v centru Prahy mezi Senovážným náměstím a Štefánikovým mostem. Mimořádná výluka tratě, která vede kolem Masarykova nádraží a náměstí Republiky, skončila ve 13 hodin. Dopravu v centru Prahy událost těžce ochromila vzhledem k tomu, že je rozkopaná i trať v ulici Na Příkopě.

Kvůli závadě nemohly tramvaje od rána projíždět po trati, která vede Dlážděnou a Havlíčkovou ulicí kolem Masarykova nádraží. Již to by byla pro dopravu v centru Prahy velká rána, ale je to ještě horší. Protože probíhá dlouhodobá výluka v části ulice Na Poříčí, nemohou se tramvaje vůbec dostat do rozsáhlé oblasti ohraničené Těšnovem, Senovážným náměstím a Štefánikovým mostem.

„Vzhledem k rozsahu omezení je ochromen provoz tramvají v celém centru. Cestujícím doporučujeme využít linky metra,“ doporučil organizátor Pražské integrované dopravy na Twitteru.

Tramvaje nemohly po jedné z nejvytíženějších tratí v centru Prahy jezdit poté, co trolej v křižovatce Dlážděné, Havlíčkovy a Hybernské ulice strhlo auto se vztyčeným ramenem. Podle dopravního podniku škoda vznikla „nekázní řidiče speciálního automobilu“ kolem půl osmé ráno. Mimořádná výluka se týkala linek 6, 14, 15, 24 a 26.

Mimořádnost pocítili i cestující například na Václavském náměstí, na Žižkově nebo v Holešovicích, kam se nedostaly tramvaje na některých linkách.

Dlouhodobá výluka v ulici Na Poříčí začala posledního srpna a potrvá do 22. září. Během ní jezdí odklonem linky 14, 24 a také 8. Linka 8 jezdí z Florence na Strossmayerovo náměstí přes Vltavskou, linka 14 naopak od Masarykova nádraží na Vltavskou přes Strossmayerovo náměstí – když dopravu nezkomplikuje další mimořádnost. Linka 24, která obvykle jezdívá od Masarykova nádraží přes Karlín do Kobylis, je odkloněna přes náměstí Republiky a Strossmayerovo náměstí na Špejchar.