Návrat vlků těší ochránce přírody a straší farmáře. Opatření proti útokům šelem bude stát hradit

Události: Do Česka se vracejí vlci, ministerstvo chce pomoct farmářům (zdroj: ČT24)

Vlci na farmě v Krušných horách pokousali tři desítky ovcí. Jde zatím o největší útok v novodobé historii farmaření. Krušnohorští pastevci si stěžují, že pomoc státu je malá. Ministerstvo životního prostředí teď ale slibuje, že nově na prevenci proti vlkům dá víc peněz. Podmínky pro přidělení dotací mění v těchto dnech.

Každá roztrhaná ovce pro farmu nedaleko Šindelové na Sokolovsku znamená ztrátu 10 tisíc korun. Stopaři se snaží vlky v Krušných horách sledovat, a pokud to jde, chovatele varují. Ti se stáda pokouší ochránit všemi způsoby. „Nedaleko Abertam zkouší i speciální vlčí sítě. Zatím s nimi pastevci ale příliš spokojení nejsou,“ podotýká redaktor ČT Antonín Bruštík.

Situaci mají zlepšit nová pravidla vztahující se na vyplácení náhrad za zabitá zvířata, ale i na preventivní opatření, jako jsou psi a oplocení. Na ty doposud stát vyplácel 80 procent nákladů. Nově ale bude platit částku plnou.

Z návratu vlků do přírody mají na rozdíl od farmářů radost ochránci přírody. V Javorníkách se teď objevila dokonce devítičlenná smečka vlků. Dospělý pár a sedm mláďat jsou potvrzením, že se šelmy do tuzemské přírody vracejí.

Vlci se do Česka znovu stahují od 90. let, nejprve byli pozorováni na Moravě, později i v Čechách. Jde hlavně o vlky, pro které už nebylo místo u sousedů – na Moravu přišli ze Slovenska, do severních Čech také z Polska a východního Německa. Před pěti lety u Doks poprvé vyvedli mláďata.