Pryč s borůvčím v Jeseníkách. Podle ochránců přírody kvůli němu nerostou vzácné rostliny

V Jeseníkách sekají borůvčí, brání výskytu vzácných druhů (zdroj: ČT24)

Ochránci přírody v okolí Pradědu v Jeseníkách likvidují pomocí křovinořezů keříky borůvek. Kvůli nim totiž nerostou vzácné druhy rostlin, které se na horách ještě před druhou světovou válkou běžně vyskytovaly. Tehdy ráz horských trávníků spásáním ovlivňovaly ovce a krávy. Borůvčí se likviduje na sedmi místech.

V Jeseníkách se ještě v období mezi válkami běžně pásly krávy a ovce, hospodaření však poté skončilo a trávníky, které dříve spásala zvířata, zarůstají borůvčím. Právě tyto nízké keře jsou ale problémem pro jiné rostliny, borůvky je totiž zahluší. 

Například v okolí Pradědu běžně rostly orchideje a další vzácné rostliny „Začala je zarůstat borůvka. My se teď snažíme obnovit zpátky trávníky, které tady byly,“ řekl botanik Správy CHKO Jeseníky Radek Štencl. 

Podle redaktora ČT Martina Laštůvky je nutné borůvčí posekat na sedmi místech v okolí Pradědu na zhruba 25 hektarech.

Hořec už se vrátil

V Jeseníkách takto ochránci přírody likvidují borůvčí už několik let a první výsledky se už dostavily. Na místa, která už sečená byla, se vrací některé vzácné druhy rostlin, například Hořec tečkovaný. Naopak místa, která zůstanou bez zásahu, budou i nadále zarůstat borůvčím a kapradinami. 

Cílem však nejsou jenom rozmanitější trávníky v Jeseníkách. Projekt, který bude probíhat celkem osm let, má přinést i pestřejší lesy. Odborníci kromě sečení borůvčí vysadí tisíce jeřábů, které doplní dominantní smrky.  

Zásah v Jeseníkách vítají také zoologové, kteří očekávají například lepší podmínky pro lindušky a motýly. Ti ke svému životu potřebují právě horské trávníky. 

Likvidace borůvčí by navíc ochráncům přírody mohla pomoci v boji s lidskými sběrači sladkých plodů. Ti totiž do Jeseníků vyráží ve velkém a pohybují se v místech, kde je to zakázáno. Sběrači velkými hřebeny ničí nejenom borůvčí, které se dokáže poměrně rychle vzpamatovat, ale také vzácné rostliny.