TÉMA

Živočich

KRNAP uzavře některé trasy kvůli ochraně citlivých druhů živočichů, hlavně tetřívka

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) od 15. března dočasně uzavře jedenáct turistických cest. Opatření, které souvisí s vyhlášením osmi klidových území a s ochranou citlivých druhů živočichů, potrvá do 31. května. V terénu budou uvedené úseky zřetelně označeny cedulí s textem: „Zákaz vstupu z důvodu ochrany přírody od 15. 3. do 31. 5.“ Správa KRNAP k tomuto opatření přistupuje už čtvrtým rokem.
14. 3. 2024Aktualizováno14. 3. 2024, 19:32|

Svítíme moc a špatně. Odborníci upozorňují na světelný smog, který škodí lidem i přírodě

Evropu trápí světelný smog. Noci, které by měly být tmavé, už zdaleka tak tmavé nejsou. Může za to umělé osvětlení. Až 99 procent obyvatel Evropy žije pod osvětlenou oblohou. Situaci zhoršuje i trend posledních let, kdy obce a města ve snaze ušetřit za energie instalují LED osvětlení. Kvůli tomu se ale na řadě míst svítí příliš, a to i tam, kde to není potřeba. Navíc se často svítí nevhodným bílým světlem, což ruší biologické rytmy člověka a ohrožuje druhovou rozmanitost.
6. 8. 2023|

Pryč s borůvčím v Jeseníkách. Podle ochránců přírody kvůli němu nerostou vzácné rostliny

Ochránci přírody v okolí Pradědu v Jeseníkách likvidují pomocí křovinořezů keříky borůvek. Kvůli nim totiž nerostou vzácné druhy rostlin, které se na horách ještě před druhou světovou válkou běžně vyskytovaly. Tehdy ráz horských trávníků spásáním ovlivňovaly ovce a krávy. Borůvčí se likviduje na sedmi místech.
18. 7. 2019|