Začíná festival Colours of Ostrava. Brány Dolních Vítkovic se otevírají s několikahodinovým předstihem

V ostravském industriálním areálu Dolní Vítkovice začíná osmnáctý ročník festivalu Colours of Ostrava. Slavnostní zahájení čtyřdenní multižánrové přehlídky je naplánováno na 17:30, brány areálu se však otevřely už v poledne. Dopravní podnik kvůli festivalu posílil spoje a účastníkům akce nabízí zvýhodněnou festivalovou jízdenku.

Festival bude v Dolních Vítkovicích probíhat až do soboty 21. července, vystoupí například The Cure, Florence + The Machine, Zaz, Rosalía a řada dalších. Program na 21 scénách nabídne přes 350 bodů.

Vedle koncertů více než 120 zahraničních a domácích kapel jsou v plánu také diskuse v mezinárodním fóru Meltingpot, divadelní představení, workshopy, filmy, výtvarné instalace a další doprovodné aktivity. 

Podle mluvčího Colours of Ostrava Jiřího Sedláka by měli návštěvníci do areálu dorazit s předstihem, aby se vyhli případným frontám u vstupu.

Festivalová jízdenka i víc spojů

Na příjezd desítek tisíc festivalových návštěvníků se připravil i Dopravní podnik Ostrava, který posílil spoje na některých linkách. Vypravena bude také speciální autobusová linka, která zajistí dopravu ze zastávky Nádraží střed ke stanovému městečku v Landek Parku.

Dopravce zavedl i speciální festivalovou jízdenku s týdenní platností. Dospělý za ni zaplatí 220 korun, dítě do patnácti let polovinu. Jízdenku je možné koupit jenom po předložení nepoškozeného festivalového náramku umístěného na zápěstí. Jízdenka se nahraje na čip, který je součástí náramku.

Děti do 140 centimetrů, které mají vstup na festival zdarma a náramek nedostávají, budou mít jízdenku v podobě pásku na ruku. Náramek není nutné při nástupu do tramvaje, autobusu nebo trolejbusu přikládat k terminálu. 

Na závěr každého festivalového dne budou vypravovány speciálně vložené tramvajové spoje, které rozvezou návštěvníky ze zastávky Dolní Vítkovice Hlubina směrem do centra nebo do největších městských částí Jih a Poruba. Podrobnosti o organizaci dopravy během festivalu jsou na webových stránkách dopravního podniku.

Bezpečnost zajistí stovky lidí

Na Colours of Ostrava přijíždí každý rok desítky tisíc lidí a tomu odpovídají také bezpečnostní opatření. Pořadatelé festivalu spolupracují s bezpečnostními složkami. Na bezpečnost lidí budou dohlížet stovky členů bezpečnostní služby.

Děláme osobní prohlídky ručními skenery. Máme tady bariéry při příjezdech, probíhají tady prohlídky policistů se psy. Další bezpečnostní opatření není možné specifikovat.
Jiří Sedlák
mluvčí festivalu Colours of Ostrava

Návštěvníci festivalu musí také dodržovat pravidla týkající se věcí, které si s sebou přinášejí do areálu. Zakázány jsou samozřejmě zbraně, nože a další ostré předměty. Do areálu ochranka nepustí ani návštěvníky s deštníkem, selfie tyčí nebo deodorantem ve spreji. Před vstupem se lidé musí zbavit i tekutin, povolena je pouze prázdná plastová lahev do objemu 0,7 litru. 

Akce se na místě připravuje už od 8. července, stánkaři s občerstvením začali do areálu najíždět v úterý odpoledne. Podle Jiřího Sedláka se bude letos čepovat pivo z rekordního počtu 320 výčepních kohoutů. Jen o pivní servis se budou starat skoro čtyři stovky lidí. Pro výčepy je připraveno sedm pivních cisteren o celkovém objemu 66 tisíc piv.

  • Colours of Ostrava je multižánrový mezinárodní hudební festival, od roku 2002 se každoročně pořádá v Ostravě. Kromě hudebních vystoupení nabízí také divadelní představení, přednášky nebo workshopy.
  • První ročník festivalu se konal ve Stodolní ulici v centru Ostravy a na Černé louce. Následně se rozšířil do areálu Slezskoostravského hradu. Od roku 2012 se pravidelně koná v Dolních Vítkovicích, bývalém areálu hutí, dolů a železáren.