Skleník Fata Morgana už 15 let láká na exotiku, oblíbené jsou orchideje i motýli

Půvaby exotické fauny a flóry, pestrobarevnou krásu a ladnost motýlů, jakož i jedinečných květů orchidejí mohou už patnáct let obdivovat návštěvníci tropického skleníku Fata Morgana v pražské Troji. Moderní stavba s neobvyklým esovitým půdorysem, otevřená 12. června 2004, vyrostla na prosluněném jižním svahu trojské stráně. Poskytuje domov zhruba pěti tisícům druhů rostlin a asi šesti desítkám druhů zvířat.

Stavba skleníku je zapuštěna do skalnatého terénu. Přirozeně členitého povrchu skály, která tvoří zadní stěnu skleníku, je zde využito k terasovité výsadbě rostlin. Vzniká tak expoziční plocha o rozloze asi 1750 metrů čtverečních, která svým řešením činí z Faty Morgany evropský unikát.

Interiér skleníku je rozdělen do tří samostatných částí s rozdílnou teplotou a vlhkostí vzduchu. Díky tomuto řešení se návštěvníci mohou seznámit s rostlinstvem tropického i subtropického klimatického pásma. Dojem z procházky divokou přírodou korunuje více než šest metrů vysoký vodopád.

Kromě vzácných rostlin je možné ve skleníku obdivovat také množství tropických ryb a jiných živočichů, zejména žab. Ty lze pozorovat z hladiny umělého tropického jezírka, ale i z prosklené chodby u jeho dna.

Skleník Fata Morgana je dlouhý 130 metrů, široký 17 metrů a vysoký až 11 metrů. Výstavba skleníku trvala zhruba pět let a vyšla na 200 milionů korun.

Součástí expozice jsou i pravidelně pořádané výstavy orchidejí a tropických motýlů. Výstava orchidejí patří mezi nejnavštěvovanější akce zahrady, loni si květy vzácných přírodních druhů orchidejí prohlédlo přes 20 tisíc lidí. A na ladnost motýlů i jedinečný okamžik jejich vylíhnutí z kukly se lidé jezdí do skleníku každoročně dívat po celou dobu jeho existence.