Původně měl být sídlem komunistů, teď bude ostravský skelet sloužit technologickým firmám

Po dvaatřiceti letech od položení základního kamene se nedaleko centra Ostravy naproti Domu kultury otevřela budova přezdívaná „skelet“. Původně měla být krajským sídlem komunistické strany, nyní bude sloužit novým technologickým firmám jako vědeckotechnický park a podnikatelský inkubátor společnosti Smart Innovation Center (SIC). V polovině roku by měla být budova obsazena zhruba z poloviny.

Objekt nabízí celkem jedenáct tisíc metrů čtverečních plochy. Dvě třetiny by měly sloužit jako vědeckotechnický park a podnikatelský inkubátor. Zbytek bude tvořit polyfunkční prostor určený pro kanceláře, prodejny či lékařské ordinace. Celkové náklady na dostavbu přesáhly půl miliardy korun. 

„Zájem o prostory je velký. Klienti tady jsou. Jen čekají, až budeme moci smlouvy o smlouvě budoucí překlopit na ostré smlouvy nájemní,“ řekl jednatel SIC Michal Burian. Podle něj budou v objektu působit firmy širokého zaměření jako technologické firmy, společnosti z oblasti IT, stavebnictví nebo energetiky.

Takzvaný skelet před zahájením prací na dokončení
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Komunisté se nového sídla nedočkali

Objekt je na frekventovaném místě u kulturního domu a krajského úřadu. Měl se stát krajským sídlem komunistické strany, ale po roce 1989 zůstal nedostavěný. V roce 2008 ho koupila za 53 milionů korun společnost Red House Development a město následně několikrát žádala o prodloužení lhůty pro jeho dostavbu.

Budova měla původně sloužit jako krajské sídlo komunistické strany
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Podle domluvy s městem měly být fasáda a střecha hotové do konce roku 2016 a celý projekt měl být dokončen o rok později. První část společnost splnila, poté usilovala o to, aby stavbu převzala firma SIC, což se nakonec stalo. Tato společnost měla stavbu podle smlouvy dokončit loni v září. 

Firma dostala pokutu za zpoždění, zaplatí jen polovinu

Pokuta za nedodržení tremínu dosáhla částky 35 milionů korun. Město uplatnilo její první část ve výši pět milionů korun. Firma pak požádala o prominutí poloviny smluvní pokuty, tedy sedmnáct a půl milionu korun, čemuž zastupitelé ve středu vyhověli. 

Ostravský primátor Tomáš Macura (ANO) řekl, že město vedle inkasovaných pěti milionů korun v minulosti obdrželo i patnáct milionů, když souhlasilo s převodem objektu a jeho dokončením společností SIC.