Dohoda, která měla Pramenům pomoci s dluhy, je passé. Obec se chce vyhnout soudu

Smlouva, která měla otevřít zadlužené obci Prameny přístup k bankovním účtům, nakonec padá pod stůl. Zastupitelstvo ji zrušilo, aby se vyhnulo soudu s Karlovarskými minerálními vodami (KMV). S ruským podnikatelem Dmitrijem Vajnerem, který je nyní jediným věřitelem Pramenů a jehož firmě měla smlouva přinést pozemky s vrty minerálních vod, se obec na vypovězení smlouvy dohodla. Podle starostky Michaly Málkové (ANO) ale bude nyní nutné dál hledat cestu z dlouholetých finančních problémů.

Neúspěšný plán na vybudování vrtů a stáčírny minerálních vod vynesl Pramenům nezáviděníhodný titul nejzadluženější obce v republice. Díky smlouvě s Vajnerem však radnice doufala, že se dostane z nejhoršího – dluh se měl snížit na 42 milionů korun a dále se neúročit. Nic z toho však nebude. Obec couvá poté, co na ni podaly žalobou Karlovarské minerální vody. 

„Nechceme, aby se obec soudila, zda je smlouva platná, nebo neplatná. Při rozhodnutí soudu by se odvolaly buď Karlovarské minerální vody, nebo firma věřitele Sangerberg. Soudní řízení by tak mohla trvat až několik let. Obec navíc nemá na právní zastoupení advokátem. Věřitel situaci obce chápe, předmětné smlouvy jsme proto zrušili,“ uvedla starostka Málková.

Karlovarské minerální vody tvrdí, že měly o pozemky v Pramenech zájem a nabídly za ně tříkrát vyšší cenu než Vajnerova firma. Podle nich tak radnice odmítnutím této nabídky porušila zákon o obcích. Okresní soud v Chebu následně uvalil na obec předběžné opatření, které by Pramenům do ukončení sporu stejně znemožnilo zadlužení dál řešit.

Dmitrij Vajner je nyní jediným věřitelem obce. Stáčírnu minerálních vod, kvůli které vše začalo a o kterou mají zájem i KMV, chce postavit sám, slíbil také zbudování domova pro seniory. Tvrdí, že v posledních letech spolupracoval na oddlužení obce a do investičního záměru v Pramenech vložil desítky milionů korun.

Spor se točí kolem ceny pozemku s osmi vrty minerální vody

Vajnerova firma Sangerberg měla podle smlouvy schválené pramenským zastupitelstvem koupit pozemky s osmi vrty minerálních vod za deset milionů. Stalo se tak, i když KMV nabízely násobně více. „Nabídku Karlovarských minerálních vod jsme nemohli přijmout, bylo by to obcházení věřitele a mohl by na nás také podat žalobu. Jinak řečeno, jsme opět v patové situaci,“ zdůvodnila Málková.

Prodej pozemků Sangerbergu neměl ovšem podporu pramenské opozice. Ta by chtěla raději pokusit se dosáhnout promlčení části dluhů. S tímto návrhem však opoziční zastupitelky kvůli chybějící právní analýze zatím neuspěly.

Velké plány, velké dluhy

S plánem na vybudování stačírny v Pramenech přišlo tehdejší vedení obce na počátku 90. let, které se snažilo upadající obci uprostřed Slavkovského lesa vrátit zašlou slávu – před válkou bývaly Prameny vzkvétajícím lázeňským městečkem, po roce 1945 se však kvůli odsunu dramaticky snížil počet jeho obyvatel, situaci navíc nepomohlo dočasné začlenění do vojenského výcvikového prostoru.

Dlouho se zdálo, že bude plán na vytvoření stáčírny úspěšný. Zkušební vrty ukázaly, že je u obce možné čerpat kvalitní minerálku, radnici se podařilo nakoupit potřebné pozemky, získala územní rozhodnutí i licence, ale přesto neuspěla. Osudným se jí stalo umístění v nitru CHKO Slavkovský les. Kritici záměru uspěli s argumenty, že se nemůže minerálka vozit po nedostatečně dimenzovaných silnicích napříč chráněným územím.

Vznikl tak třicetimilionový dluh, situaci Pramenů ještě zhoršila jejich povinnost odkoupit rodinné domky od pozemkového fondu. V roce 2008 se navíc rozpadlo zastupitelstvo a pak se dlouho nedařilo dát dohromady stabilní vedení obce. Naopak dlouho ji řídil jmenovaný správce. Až od roku 2012 úřaduje starostka Málková, v době jejího nástupu se přitom dluhy vyšplhaly na 130 milionů korun a hrozila dražba obecního majetku. Té se nadobro podařilo zabránit loni.