Ochránci chytili v Beskydech medvěda. Genetická analýza ukáže, zda jde o zvíře, které se pohybovalo na Valašsku

Bez komentáře: Ochránci nasadili medvědici z Beskyd obojek (zdroj: ČT24)

Ochráncům přírody se v pondělí podařilo odchytit samici medvěda, která se pohybuje v Beskydech. Nasadili jí telemetrický obojek, aby mohli sledovat její aktuální polohu. V úterý ráno ji vypustili zpět do volné přírody. Medvědice, která váží 106 kilogramů a měří 87 centimetrů, se v okolí Lysé hory v Beskydech pohybuje už několik měsíců.

Samici medvěda se podařilo odchytit do jedné ze čtyř nastražených klecí. Ochránci přírody zvíře nalákali na ryby, kukuřici a jablka. Pátrání po medvědovi v Beskydech začalo už před dvěma týdny. Několik lidí ho vidělo právě v okolí Lysé hory nebo Starých Hamrů.

Medvědice vlezla do připravené klece v pondělí večer a v tu chvíli ochránci přírody na místo přivolali veterináře, který zvíře uspal. Ve spolupráci s kolegy z polského Tatranského národního parku mu nasadil telemetrický obojek a čip.

Klec pro odchyt medvěda
Zdroj: AOPK ČR

Aktuální informace každé dvě hodiny

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR chce ve spolupráci s Mendelovou univerzitou v Brně zjistit, jak se medvěd v krajině chová a jaké má zvyky. Telemetrický obojek by měl fungovat dva roky a data o pozici zvířete odesílá každé dvě hodiny. 

Telemetrický obojek
Zdroj: AOPK ČR

„Předpokládáme, že by se nyní na jaře mohlo zvíře odebrat do lesů, kde bude mít větší nabídku potravy než v zimě. V případě nutnosti ale můžeme přistoupit i k odplašení,“ řekl František Jaskula z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. 

Při odchytu medvědice veterinář zároveň odebral vzorky pro genetickou analýzu, která by měla určit, zda jde o stejné zvíře, které se na podzim pohybovalo ve Zlínském kraji, na Vsetínsku.

Může být i nebezpečný

Stále platí varování, že lidé by se medvědovi měli vyhýbat a v žádném případě by ho neměli sledovat. Důležité je podle ochránců přírody také nenechávat v okolí obydlí odpadky, které mohou zvíře přilákat. 

Medvěd před odchytovou klecí
Zdroj: AOPK ČR

„Medvěd se člověku obvykle vyhýbá, podle odborníků ale jde o velké zvíře, které vyžaduje respekt,“ připomněl Jaskula. Reaguje tak na informace ze sociálních sítí, kde se v minulosti lidé chlubili tím, že medvěda dokázali natočit nebo vyfotografovat.  

Beskydy jsou domovem šelem

Ochránci přírody poukazují na to, že medvěd do české přírody patří, stejně jako rys ostrovid nebo vlk obecný. Právě Beskydy jsou jediným místem v Česku, kde se mohou vyskytovat všechny tyto šelmy. „Zatímco vlka a rysa můžete spatřit i jinde, medvěda lze pravidelně vystopovat jen ve zdejších lesích, do kterých přichází ze sousedního Slovenska,“ řekla Karolína Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Rys, medvěd i vlk jsou v Česku přísně chráněni a kvůli jejich dlouhodobému přirozenému výskytu je chráněná krajinná oblast Beskydy zařazena mezi evropsky významné lokality velkých šelem. Škody, které šelmy působí lidem na chovech hospodářských zvířat nebo na včelstvech, kompenzuje majitelům stát.