Mosteckým primátorem zůstává Paparega. Hlasy dostal, i když koalice dohodnutá není

Události v regionech: Druhé největší město v Ústeckém kraji povede nadále Jan Paparega (zdroj: ČT24)

Jan Paparega z hnutí ProMost zůstává mosteckým primátorem, ačkoli ve městě nevznikla žádná koalice. I když se zdálo, že se rýsuje koalice Paparegova hnutí s Piráty a Zelenými pro Most, zatím nevznikla a zastupitelé zvolení za Piráty a Zelené pro Paparegu ani nehlasovali. Zastupitelstvo pak díky hlasům ODS a KSČM zvolilo jednobarevnou radu Pro Most, což označili Piráti a Zelení za podraz.

Ačkoli hnutí ProMost v říjnových volbách v Mostě poměrně jasně vyhrálo, koaliční vyjednávání bylo dost komplikované a dosud neskončilo. Předběžně se Paparegovo hnutí dohodlo s Piráty a Zelenými pro Most, koaliční smlouva ale nevznikla, navíc by tyto strany stejně neměly většinu.

Přesto dokázali zastupitelé kromě primátora zvolit i dva náměstky – Marka Hrvola a Markétu Starou – a dalších šest radních. Prozatím je rada jednobarevná, všichni její členové jsou v zastupitelstvu za ProMost. „Jsem moc rád, že zastupitelé jsou rozumní a nechtějí město bez vedení po tak dlouhé době,“ řekl po svém zvolení Paparega.

Protože byli zvoleni všichni radní, Piráti a Zelení se zřejmě z jednání o koalici stáhnou. „Pan Paparega, paní Stará a Hrvol nám do očí říkali, že se to dnes nezvolí a bude se pokračovat dále. Toto je pro nás absolutní podraz,“ řekl zastupitel za Piráty a Zelené Adam Komenda.

Staronový primátor dostal v zastupitelstvu 24 hlasů z 45. Podpořili ho všichni zastupitelé ProMost, zatímco Piráti a Zelení se zdrželi. Potřebnou většinu pak zajistili zastupitelé ODS a KSČM. „Podporu ODS jsme vyjednali v minulém týdnu a budeme se bavit o té formě spolupráce do budoucna,“ poznamenal Jan Paparega. „Deklarovali jsme podporu programu, který má ProMost,“ dodal i lídr mostecké ODS Daniel Drtík.

Proti Paparegy znovuzvolení byli všichni přítomní zastupitelé ANO a tři z osmi ze Sdružení Mostečané Mostu. Zbylých pět se zdrželo.  

Advokát Jan Paparega byl mosteckým primátorem již v posledních čtyřech letech, v roce 2014 však ještě kandidoval za Severočechy. ProMost vzniklo po rozkolu v hnutí Severočechů, který skončil tím, že nekandidovali v krajských volbách a část členů nakonec vystoupila. Paparega se stal místopředsedou nového uskupení. V Severočeších ale nynější primátor také nepůsobil od začátku. Poprvé se do zastupitelstva dostal v roce 2010 za TOP 09, tehdy však skončil v opozici.