Ústí nad Labem povede primátor Petr Nedvědický z ANO

Ústí nad Labem povede primátor Petr Nedvědický (zdroj: ČT24)

Primátorem Ústí nad Labem byl na ustavujícím zasedání nového zastupitelstva zvolen Petr Nedvědický z ANO. Povede koalici ANO, UFO, ODS a PRO Zdraví a Sport, která bude mít těsnou většinu 19 hlasů v zastupitelstvu o 37 členech.

Náměstky zastupitelé zvolili Věru Nechybovou (UFO), Tomáše Vlacha (ANO), Pavla Tošovského (ODS) a Michala Ševcovice (Pro Zdraví a Sport). Novými radními jsou Lukáš Konečný (UFO), Eva Fialová (ANO), Tomáš Kirbs (ANO) a Miroslava Lazarová (ODS).

Koalice bude mít v zastupitelstvu nejtěsnější možnou většinu, protože ji odmítla podpořit Lenka Černá z ODS. Už na počátku vyjednávání oznámila, že takové spojení nepodpoří kvůli účasti UFO.

Prioritami koalice jsou podle nového primátora vztah magistrátu ke čtyřem městským obvodům, jejich financování nebo sociální záležitosti jako nákupy bytů, a to obzvláště pro sociální účely.

Proti novému primátorovi se v Ústí nad Labem ale také demonstrovalo. Lidé kritizovali jeho dřívější nákup a prodej pozemků v Krupce-Vrchoslavi. Pozemky Nedvědický nakoupil ještě jako louky, zastupitelstvo ale začalo vzápětí schvalovat změny v územním plánu a z luk se staly lukrativní stavební pozemky. Podezřelým obchodem se zabývali i Reportéři ČT. Policie věc vyšetřovala, případ ale odložila.

Nedvědický vystřídal ve funkci Věru Nechybovou z UFO, jež stála v čele města v posledních třech letech. V opozici zůstane ve volbách druhé hnutí PRO! Ústí a dále Vaše Ústí, KSČM a SPD. Do zastupitelstva se nedostala ČSSD. „Je to vzkaz voličům, kteří volili změnu v Ústí nad Labem, že se jí bohužel nedočkají,“ podotkl Martin Krsek z hnutí PRO! Ústí. 

Volby v Ústí řešil i krajský soud. Koalice TOP 09, KDU-ČSL a STAN chtěla kvůli podezření na kupčení s hlasy nové hlasování do zastupitelstva města a také ve dvou obvodech. Soud ale všechny tři stížnosti zamítl.