Nepříjemnost, která se stává pětkrát za dva měsíce. Rozbité eskalátory tentokrát uzavřely Malostranskou

Ve stanici Malostranská na trase A pražského metra nejezdily kolem poledne eskalátory. Déle než hodinu nebylo možné kvůli poruše sjet po schodech dolů, cestující tedy nemohli na Malostranské nastupovat. Nešlo o první podobnou závadu v poslední době. Poruchy eskalátorů narušily od počátku července provoz i ve čtyřech dalších stanicích.

Ve stanici metra Malostranská byl zhruba od jedenácti hodin dopoledne podle pražského dopravního podniku „uzavřen vstup do stanice pro poruchu eskalátoru směr dolů“. Ve čtvrt na jednu se ale podařilo závadu odstranit, schody se tedy opět rozjely.

Uzavírka stanice byla částečná, cestující, kteří přijeli metrem, se na povrch dostali. Když ale chtěli odjet například po návštěvě Valdštejnské zahrady nebo po sestupu z Pražského hradu, do metra nemohli.

Anděl, Bořislavka, Českomoravská, Hloubětín a teď Malostranská

Poruchu eskalátorů na Malostranské se podařilo opravit mnohem rychleji než předchozí, které se v poslední době staly. Téměř celý den byla kvůli podobné poruše ve druhé polovině července uzavřena stanice Českomoravská na trase B. O několik dnů dříve nemohli cestující nastupovat ani vystupovat na Bořislavce, rovněž kvůli poruše eskalátoru. Vlaky tehdy v odříznutých stanicích nezastavovaly.

V uplynulých dvou měsících se v metru vyskytly ještě další dvě závady pohyblivých schodů. V polovině srpna se zastavily ve stanici Hloubětín, počátkem července zase na Andělu. Tam přitom prošly schody krátce předtím rekonstrukcí. Mluvčí dopravního podniku tehdy uvedla, že je zastavila poškozená součástka opotřebená kvůli špatnému sestavení mechanismu. Schody však byly v záruce.

Další dopravní komplikace: Mezi Holešovicemi a Podbabou jezdí vlaky jen po jedné koleji

Porucha jezdicích schodů na Malostranské není jediná událost, která v pondělí dopoledne narušila hromadnou dopravu v Praze. Vlaky mezi Holešovicemi a Podbabou nabírají zpoždění kvůli částečnému ochromení holešovického nádraží. Ráno poškodil nákladní vlak výhybku, když jel proti návěsti Stůj. „Její oprava potrvá zhruba dva dny,“ uvedl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Illiaš.

Do té doby mohou vlaky mezi Holešovicemi a bývalým bubenečským nádražím jezdit pouze po jedné koleji. Musí se na ni vejít regionální vlaky na linkách z Prahy do Roztok a Kralup nad Vltavou, ale i rychlíky do Děčína či Chebu, expresní vlaky do Německa a také nákladní vlaky.

Počátek září přitom dopravě v metropoli všeobecně ulevil. Skončily tramvajové výluky v Zenklově ulici i na Vinohradské, večer by měla skončit i omezení na významných automobilových tepnách – ve Wilsonově ulici a na Nuselském mostě.