Praha 5 kontroluje kešky. Na zakázaných místech je chce odstranit

Praha 5 se chce zbavit kešek na zakázaných místech. Ty náročné plánuje opatřit jasným varováním. S kontrolou celého území začala městská část zhruba před týdnem, zatím nemá zprávy o nějakém nálezu. Kontrolu provedly začátkem měsíce také Ostravské vodárny a kanalizace. Tři krabičky, které našly, už odstranily. Kontroly vyvolala červnová tragédie, kdy prudké deště zaskočily čtveřici keškařů v útrobách Motolského potoka. Dva lidé se tehdy utopili.

„Ještě se všechno řeší administrativně, ale už asi týden se kontroluje a hledá v terénu,“ uvedl mluvčí Prahy 5 Jakub Večerka. Městská část lovené krabičky zlikvidovat nemůže. Pokud keš bude na místě se zákazem vstupu, vyzve úřad jejího tvůrce, aby ji odstranil.

„Naším cílem je nemít kešky na zakázaných místech,“ popisuje Večerka. Zda už se nějaké rizikové krabičky našly, se zatím neví. „Jakmile se kešky prohledají, dostaneme analýzu a zhodnocení celého stavu,“ dodává mluvčí.

Úřad spolupracuje s Českou asociací geocachingu. U extrémně náročných schránek proto bude chtít jasně popsat nebezpečí, které lovci hrozí. „Nemůžeme vám zakázat, když se budete chtít procházet třeba po zamrzlém jezeře, ale mělo by být u kešky na webu jasně upraveno varování,“ uzavírá mluvčí.

Podle Večerky se nekontrolují všechny kešky, ale jen ty od určitého stupně obtížnosti. Za náročnější se považují ty s terénní obtížností 4 a 5. Obě krabičky z útrob Motolského potoka měly číslo 4. S kontrolou dalších z nich chtěla městská část původně začít už v červnu.

V kanalizaci kešky být nesmí

Kešky začátkem měsíce zkontrolovaly také Ostravské vodárny a kanalizace. Ve stokové síti našly tři krabičky. Všechny odstranily a daly vědět jejich tvůrcům. Do kanalizace veřejnost chodit nesmí. Pokud by se v ostravských stokách objevily další krabičky, bude úřad informovat policii.

I podle pravidel keškařské komunity schránky v kanalizaci být nemůžou. Místa, kam se dávají, schvaluje takzvaný reviewer – kontrolor, kterých je po celé republice šest. Každý má své území. Reviewer může kešku také „pozastavit“. To znamená, že má keš zašedlou ikonku a hráči tak ví, že by se jí měli vyhnout. Kontrolor takto „vypnul“ i jednu z motolských krabiček.

V Česku je téměř padesát šest tisíc aktivních kešek. Ta na Karlově mostě je vůbec nejnavštěvovanější na světě. Má přes třicet tisíc nálezů. I další pražské kešky patří mezi „kačery“ z celého světa k těm nejpopulárnějším. První, třetí a čtvrté místo v počtu nálezů patří ve světovém žebříčku právě jim. Druhá nejnavštěvovanější je v Berlíně.

Kešky jsou na nejrůznějších místech. Některé najdete snadno, jiná výprava může být časově i fyzicky náročná. Ulovit ji trvá třeba i několik dní. Musíte lézt po stromech, slaňovat skály, prolézat jeskyně nebo se vydat do podzemí.