Nikdo nekandiduje. Ve třech obcích na jihu Moravy proto nebudou komunální volby

V Hodějicích na Vyškovsku nebudou na podzim komunální volby (zdroj: ČT24)

V Hodějicích, Dlouhé Lhotě a Lipovci na Blanensku se 5. a 6. října nebudou konat komunální volby, protože se tam nepodařilo sestavit ani jednu kandidátní listinu. Obce tam bude řídit správce určený ministerstvem vnitra, který bude v obcích působit do dodatečných voleb.

Lidé v Hodějicích na Vyškovsku žijí společenským životem. V lednu zorganizovali maškarní ples pro děti, v dubnu úklid a v červnu například noční pochod. Nepodařilo se však sestavit kandidátku pro říjnové komunální volby. „Tady se nikomu nezavděčíte, ať děláte, co děláte. Takže myslím, že to je tím,“ řekl jeden z obyvatelů obce. „Moc lidí kritizuje a málo něco dělá,“ dodal další.

Starostovi vadí narůstající byrokracie

Současní zastupitelé obce se na kameru nechtěli vyjádřit, podle starosty ale nebudou obhajovat posty  z osobních důvodů i kvůli narůstající byrokracii. Vést obec nechce ani nikdo další z osmi set obyvatel starších osmnácti let. Ve dnech 5. a 6. října proto v Hodějicích volby nebudou, informuje oznámení na úřední desce i na webu. Kromě Hodějic musejí podobný text vyvěsit ještě další dvě obce na jižní Moravě, Dlouhá Lhota a Lipovec na Blanensku. Ve Zlínském kraji budou lidé volit všude.

Protože starostům i zastupitelům skončí mandát dnem voleb, hned od 7. října se vedení těchto obcí ujme ministerstvem vnitra určený správce. Ten má ale omezené pravomoci.

Rozvoj obcí se zastaví

„Správce schvaluje rozpočet obce, hospodaří podle tohoto rozpočtu obce, spravuje majetek obce, ale nesmí třeba tento majetek obce zastavovat, prodávat a nesmí sjednávat úvěry,“ vysvětlil mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krákoška. Prakticky se tak zastaví rozvoj obce. Správce bude v obci působit do dodatečných voleb, které oznamuje prezident republiky do třiceti dnů od vyhlášení výsledků řádného termínu.

V uplynulých dvanácti letech mělo správce určené kvůli neuskutečněným volbám 51 českých obcí. Nejvíc jich bylo v roce 2006, kdy se jich do této situace dostalo 19. Po posledních komunálních volbách před čtyřmi lety muselo ministerstvo přidělit 13 správců, například do obcí Slavníč a Růžená na Vysočině.