Lidé mohou platit méně za svoz odpadu. Obce je motivují k třídění nebo znovupoužívání věcí

V Brně ročně skončí v popelnicích více než 60 tisíc tun odpadu (zdroj: ČT24)

Už jen poslední den zbývá Brňanům na zaplacení poplatku za svoz komunálního odpadu. Částka zůstává stejná jako minulý rok, tedy 670 korun. Celkem by mělo město získat skoro čtvrt miliardy. V některých jiných městech a obcích na jižní Moravě přitom lidé mohou platit daleko míň. Stačí, když vyhodí také míň odpadu. Radnice se snaží lidi také motivovat k třídění nebo opětovnému používání věcí.

Základní výše poplatku je 670 korun, přičemž pro děti do čtyř let a seniory nad 70 platí snížená sazba 500 korun. Lidé mohou využít platbu bezhotovostním převodem, dále pak online platbu v eshopu městských služeb na stránkách brnopas.cz. A poslední možností je platba v hotovosti na pokladnách v ulici Šumavská a na Malinovského náměstí, kde se dá letos nově uhradit poplatek i kartou. 

Jsou i skupiny lidí, kteří nemusejí platit vůbec, například jsou to ti umístění v domově pro osoby se zdravotním postižením, domově pro seniory, domově se zvláštním režimem nebo chráněném bydlení. 

„Lidé nechávají platbu na poslední chvíli, takže v tuto chvíli je vybráno zhruba přes 190 milionů, “ uvedl mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek. Do konce května vybírají poplatek za odpad také v Břeclavi, Hodoníně nebo Blansku.

Přibylo vytříděného odpadu

Loni v brněnských popelnicích a kontejnerech skončilo více než 67 tisíc tun komunálního odpadu. Každý Brňan tak průměrně denně vyhodil zhruba půl kila smetí, což bylo o něco méně než v předchozím roce. Naopak přibylo vytříděného odpadu. Radnice lidi k třídění postupně motivuje, na podzim rozdá další nádoby na bioodpad.

Přesto mají popeláři kvůli některým lidem stále plné ruce práce. „Pořád nacházíme u stanovišť jak na tříděný, tak na směsný sběr velkoobjemové odpady, popřípadě elektroodpady, jako jsou ledničky,“ uvedla vedoucí svozu odpadu ze společnosti SAKO Brno Romana Cvrčková.

Odpad vyhozený občany Brna
Zdroj: SAKO Brno

Méně odpadu – více slev

V Uherčicích na Břeclavsku má každá popelnice čárový kód. Čím méně odpadu v nich skončí, tím větší má domácnost slevu z poplatku. „Prostě evidujeme, kolik pytlů nebo popelnic jsme svezli. A potom se vyhodnocuje, kdo jak třídí, a podle toho se dávají lidem slevy,“ řekl Radek Staňka, který před lety systém vymyslel.

Nápad, který lidem šetří peníze, je vhodný hlavně pro menší obce a menší domácnosti. V současnosti je do systému na třídění odpadu zapojených až 80 měst a obcí z celé republiky. Z nejbližšího okolí Uherčic jsou to třeba Kobylí, Šitbořice nebo Křepice.

Sběrna ještě použitelných věcí

Tříděný odpad se nemusí jen recyklovat. Třeba v Brně funguje už dva roky úspěšně projekt ReUse. Jako první město v Česku nabízí možnost, aby ještě použitelné věci neskončily v popelnici, ale u těch, kteří je využijí. Zhruba polovina věcí tak najde nové majitele.

Budka projektu ReUse ve sběrném středisku odpadů
Zdroj: SAKO

„Lidé sem nosí nejčastěji drobné věci, jako hrníčky, nějaké šperky. Zajímavostí byl šicí stroj,“ řekl obsluhující sběrných míst Druhý život ze společnosti SAKO Bruno Pleskot s tím, že odvézt si mohou lidé drobnosti za desetikorunu, větší zachovalé předměty za dvacet korun.

„Člověk tady najde mnohem hezčí věci, než může koupit,“ pochvaloval si designér Josef Rozehnal, který sem jezdí každé dva týdny. Za dva roky, co projekt funguje, nabídli lidé k dalšímu použití více než padesát tisíc kusů věcí, třeba nábytku bylo celkem 25 tun, knih 75 tun.

  • Sběrné středisko odpadů Hapalova
  • Sběrné středisko odpadů Veveří
  • Sběrné středisko odpadů Okružní
  • Sběrné středisko odpadů Jana Svobody

Sběrná místa ještě použitelných věcí jsou v Brně zatím čtyři, už v červnu by ale měla přibýt další dvě. Brno se projektem inspirovalo ve Vídni a v Brně se naopak inspirují další. „Navštěvují nás úředníci z jiných měst, Pelhřimova, Jihlavy, Liberce, Prahy, kteří by takový projekt rádi udělali také,“ řekl náměstek primátora Martin Ander (Zelení).