Brno podporuje třídění a dodává zájemcům barevné popelnice přímo do domů

Nově mohou obyvatelé více než 200 domů v centru Brna třídit odpad jen kousek od svých bytů. Díky projektu tamní radnice totiž získali žluté a modré popelnice na plast a papír, které mají přímo ve svých domech. O snazší sběr odpadu se v posledních letech snaží i menší města a obce.

Dříve, když se Marie Kala vydala s tříděným odpadem k popelnicím, musela projít celý park. Nyní jí stačí jen seběhnout schody. „Bylo to náročné, protože jsme v jedné ruce nesli Josefínku, v druhé ruce odpadky. Teď jenom sejdeme schody,“ popsala výhodu nových kontejnerů Kala.

Kromě ní mohou snadněji třídit obyvatelé dalších desítek domů ve středu města, do kterých popeláři rozvezli prvních 420 barevných popelnic. Novým projektem chtělo vedení městské části nejen pomoci obyvatelům, aby pro ně bylo vyhazování odpadků jednodušší, ale také motivovat k třídění ostatní a ulehčit kontejnerům na ulicích.

„Lidé čím dál tím víc třídí, takže vznikají nová kontejnerová stání, a přestože jich je víc, tak jsou stále přeplněná,“ vysvětlila místostarostka městské části Brno-střed Jasna Flamiková (Zelení). V první etapě projektu v centru Brna přibude 1300 popelnic. Druhá etapa naváže v katastrálním území Stránice a v okolí ulice Hybešovy. Jako poslední přijdou na řadu zbylé ulice v katastrálním území Štýřice, okolí Křenové a Cejlu. Celkem bude mít barevné kontejnery nově asi 650 bytových domů, takové číslo ale není konečné, protože se do projektu hlásí další zájemci.

Část černých popelnic nahradí barevné

Společnost SAKO, která kontejnery vyváží, má v Brně na 56 tisíc černých nádob na komunální odpad, který chce do budoucna částečně nahradit barevnými popelnicemi. „Zatím je neodebíráme, aby jich nezmizelo příliš, ani neomezujeme vývoz,“ uvedl ředitel SAKO Brno a.s. Jiří Kratochvíl.

Pokud ale bude projekt Černé za barevné, neboli domácího třídění, úspěšný, měl by být prospěšný i finančně. „Pokud se v barevných popelnicích objeví více plastu a papíru, tak ten my dále prodáme, což bude benefit a bude mít do budoucna pozitivní dopad na poplatky,“ dodal ředitel.

Předminulý rok se zrecyklovalo 76 procent

Brno ale není jediným místem, kde se radnice snaží třídění odpadu usnadnit. Třeba v Pohořelicích od února popelnice na plast, papír a bioodpad využívá 65 procent obyvatel. K třídění obyvatele motivuje vedení obce i peněžně. „Každá svozová nádoba na separovaný odpad je označena takzvaným rf-id kódem a sleduje se, jak je nádoba plněna, a od toho se odvíjí ten motivační systém, sleva,“ uvedl místostarosta Pohořelic Miroslav Novák (ODS).

Za rok 2015 Češi recyklovali 76 procent všech obalů. Nějakou formou podporuje své obyvatele k lepšímu třídění většina měst. „V současné době mohou obyvatelé České republiky třídit do víc než 270 000 barevných kontejnerů,“ okomentovala stav mluvčí společnosti Ekokom a.s Lucie Müllerová. Zkracuje se také průměrná cesta k nejbližším kontejnerům – aktuálně se pohybuje kolem sto metrů.