Lyžař v Krkonoších nepřežil pád a náraz do sloupu. Další najel v Beskydech do stromu

Šestačtyřicetiletý lyžař zemřel v neděli dopoledne na sjezdovce Portášky v krkonošské Velké Úpě. Podle svědků upadl a poté narazil do sloupu lanovky. Případ si převzali policisté, kteří vyšetřují okolnosti neštěstí. Cizí zavinění vyloučili. Další lyžař se vážně zranil při nárazu do stromu v Beskydech.

„Podle očitého svědka došlo k pádu na sjezdovce, lyžař zhruba 20 metrů doklouzal po sněhové pokrývce ke sloupu a narazil do něj. Sloup lanovky byl vybaven ochrannou matrací. Je nám velmi líto, že k této situaci došlo,“ řekla mluvčí SkiResortu Černá hora-Pec Zina Plchová.

Na místě zasahovali zdravotní záchranáři i horská služba. „Muž, ročník 1972, z dosud nejasných příčin upadl na sjezdovce a ve vysoké rychlosti trefil sloup. Naši operátoři od počátku zahájili telefonickou resuscitaci, na místo vyslali posádku z Trutnova, zároveň vrtulník. Bohužel muž zraněním na místě podlehl,“ řekl mluvčí krajských zdravotnických záchranářů Ivo Novák. 

Přilbu podle něj lyžař měl. Záchranka vyslala na místo i zdravotnického interventa, který pomohl na místě pozůstalým.

Ani hodinová resuscitace nepomohla

Zasahující člen krkonošské Horské služby Tomáš Novák uvedl, že při příjezdu bylo už z dálky patrné, že skupinka kolem jedoucích lyžařů provádí nepřímou srdeční masáž postiženého. Horští záchranáři u něho zjistili náhlou zástavu oběhu a zahájili resuscitaci s použitím takzvaného laického defibrilátoru.

„Nasadili jsme pacientovi defibrilační elektrody, zajistili dýchací cesty a podali dýchací plyn. Během toho k nám dojela naše terénní čtyřkolka, která k nehodě dopravila posádku sanitky rychlé zdravotnické pomoci z Trutnova,“ uvedl Tomáš Novák. Podle něho se ani přes hodinovou resuscitaci nepodařilo u lyžaře obnovit srdeční činnost.

„Nemůžeme se v tomto případě vyjadřovat ani k tomu, jak k nehodě došlo, ani ke konečné diagnóze. Nicméně chci touto cestou poděkovat všem, kteří ihned po pádu muže poskytli první pomoc, i těm, kteří u nás během zásahu zastavovali s nabídkou pomoci,“ sdělil náčelník krkonošské horské služby Pavel Jirsa.

Příčiny i okolnosti nehody šetří policie. „Na místě jsme cizí zavinění nezjistili. Další stopy přinese svědectví, další prověřování a nařízená pitva. Vyšetřovatel se také samozřejmě zabývá mechanikou úrazu,“ řekla mluvčí policie Alena Kacálková.

V celých Krkonoších, které zasahují i do sousedního Libereckého kraje, jde podle horské služby v letošní zimní sezoně o první úmrtí přímo na sjezdovce. Horští záchranáři v Krkonoších zasahovali od začátku prosince u sedmi úmrtí většinou v horských objektech.

V Beskydech narazil lyžař do stromu

K dalšímu vážnému úrazu došlo v neděli v beskydském lyžařském areálu Severka v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku. Čtyřiačtyřicetiletý lyžař tam podle svědků narazil do stromu. „Bezprostředně po události byl v bezvědomí, se záchranáři ale později komunikoval,“ uvedl mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.

Muže ošetřovali i záchranáři Horské služby Beskydy. „Na místě zasahovala také posádka rychlé zdravotnické pomoci a letečtí záchranáři,“ dodal Humpl. Zasahující lékař u postiženého zjistil známky svědčící pro poranění mozku, nevyloučil ani poranění páteře.