V Brně odstraňují nelegální billboardy. Spory často musí řešit soudy

Nelegální billboardy před odstraněním silničáři přikrývají (zdroj: ČT24)

U autostrád už od loňského září, kdy začala platit novela zákona o pozemních komunikacích, nemají billboardy co dělat. Od silnic prvních tříd v Jihomoravském kraji už pomalu mizí, zdlouhavé spory mezi jejich majiteli a úředníky ale řeší v Brně. Ve městech totiž žádný plošný zákaz neexistuje a rozhodování leží na samostatných obecních nebo krajských úřadech.

Na frekventované trase z Brna do Svitav je například u Lipůvky už jen pět billboardů. Ještě před dvěma týdny jich tam byly desítky. I tak ale stihli úředníci předloni odstranit daleko větší počet reklamních poutačů než loni. Vysvětlují to tím, že začali řešit megabordy, u nichž je celý proces složitější.

„Za rok 2017 bylo díky nám od silnic první třídy odstraněno 168 billboardů. Za leden letošního roku máme zatím zdokumentované tři,“ řekla mluvčí kraje Monika Brindzáková a doplnila, že po odstranění se někde objeví poutač znovu. U dálnic stále zůstává celkově na sedm stovek billboardů.

Drtivá většina nelegálních reklam stojí v ochranném pásmu silnic. Řešení problému tam má na starosti krajský úřad, který však může dát pouze podněty k odstranění. Jihomoravští silničáři pak reklamu jen zakrývají.

V Brně se množí případy, kdy si firmy myslí, že poutače stojí na místě oprávněně, zatímco kraj zastává opačné stanovisko. To se týká i megaboardu na křižovatce ulic Opuštěná a Uhelná, k jehož odstranění dal kraj pokyn Správě a údržbě silnic. Ještě před tím poslal vlastníkovi několik výzev, na které firma nereagovala. Teď se na místo vypravili i s advokátem a za účasti policie se s úředníky dohadovali zhruba dvě hodiny.

Kraj nechal zatím billboard přikrýt s tím, že jej odstraní. Případ se však zřejmě dostane až k soudu, jako tomu bylo i u reklamního poutače v Heršpické ulici. K jeho dalšímu provozu firma nedostala povolení a s krajem se soudila kvůli ušlému zisku. Soud se však přiklonil na stranu úřadu. Provozovatelům nelegálních reklam hrozí pokuta až tři sta tisíc korun.

Billboardy jsou v dopravě nebezpečné

Už v roce 2015 chtělo Brno připravit interaktivní mapu billboardů, aby začalo řešit problémy s ilegálními reklamními poutači. Ty často stojí na místech, kde ohrožují řidiče. Jako v případě dopravní nehody auta a motorky v Olomoucké ulici, při které motorkář následně narazil do sloupu billboardu a těžce se zranil.

Billboardy ale někdy stojí na nebezpečném místě i legálně. „Zůstává řada reklamních zařízení, které mají povolení příslušného úřadu, ale z pohledu bezpečnosti silničního provozu jsou nepřijatelné,“ upozornil policejní dopravní inženýr Lubomír Sedlák.

Podle obecně prospěšné organizace Kverulant.org vydává policie jen málokdy souhlasné stanovisko ke stavbě nového billboardu. To však není pro úředníky závazné. „Ukazuje to třeba případ prodloužení stavebního povolení oboustrannému billboardu na křižovatce ulic Drobného a Lesnické, přestože se na této křižovatce stala jedna z největších tragických dopravních nehod,“ řekl Vojtěch Razima.

  • Odstranění billboardů z ochranného pásma dálnic a silnic 1. třídy vyžaduje novela zákona o pozemních komunikacích (září 2017). Majitelům reklamních ploch nařizuje z bezpečnostních důvodů jejich odstranění, pokud jsou blíž než 250 metrů od dálnic a 50 metrů od silnic první třídy.
  • Zatímco na dálnicích má povinnost odstraňovat nepovolené poutače Ředitelství silnic a dálnic, na silnicích první třídy je to podle ministerstva dopravy věc krajů a jejich organizací.
  • Nařízení o odstranění billboardů, motivované zvýšením bezpečnosti silničního provozu, se netýká zastavěných území, kde je reklamních ploch nejvíc.