Billboardy u silnic postupně mizí. Kvůli složité administrativě ale stále pomaleji

Jihomoravský kraj pokračuje v odstraňování nelegálních billboardů. Na vybraných silnicích prvních tříd, kde jich dřív stávaly desítky, jich sice stojí už jen několik, krajští úředníci ale loni nechali odstranit menší počet poutačů než předloni. Pokles vysvětlují zdlouhavou administrativou. Reklamní plochy mizí pomalu i od dálnic, kde jejich odstraňování komplikuje posuzování ochranného pásma.

Pouhá desítka billboardů se nyní nachází třeba na silnici první třídy mezi Brnem a Lipůvkou. Většinu z nich navíc překrývá plachta nebo česká vlajka. Krajská čísla však ukazují zpomalující se trend; zatímco předloni zvládli úředníci zrušit 238 reklamních ploch, loni se vrátili k podobným číslům jako v roce 2015. 

„Zatímco v roce 2016 se odstraňovaly menší reklamní plochy, v roce 2017 šlo o megaboardy. Tam se proces stal složitější a počet odstraněných billboardů se zmenšil,“ vysvětlila krajská mluvčí Monika Brindzáková. Kraj se navíc kvůli několika případům soudí.  

Vývoj počtu odstraněných billboardů v Jihomoravském kraji
Zdroj: ČT24

Zrušený byl třeba původně povolený billboard na brněnské Heršpické ulici mezi Českou poštou a M-Palácem. „Když se řešila jeho stavba, tak jsme požádali příslušný silniční správní úřad, zda se zařízení nachází v ochranném pásmu, v roce 2012 nám bylo sděleno, že je to v pořádku,“ řekl technický pracovník reklamní agentury Ivan Schnirch.

Povolení k dalšímu provozu ale firma loni nedostala, a tak se s krajem soudí kvůli ušlému zisku. Podle krajských úředníků se však tehdejší dotaz vlastníka billboardu týkal pouze pozemku, a ne záměru postavit na něm billboard. Soud názor úřadu potvrdil. 

Na dálnici jsou rozpory u zástavby

Bilboardy lemují také dálnici D1 na Vysočině, jen mezi Měřínem a Velkým Meziříčím jich je přes třicet. Ten nejvzádelenější od vozovky stojí pouchých patnáct metrů od jízdního pruhu. Někde je navíc umístění reklamních ploch na hraně zákona. Na jednu stranu porušují ochranné pásmo, na druhou stranu mohou majitelé argumentovat tím, že se nacházejí poblíž zástavby, pro kterou jsou v zákonu stanoveny výjimky.

„U každého reklamního zařízení se musíme podívat na to, jaká je přesně jeho poloha, porovnat ho s jeho povolením, a jestli je, nebo není v ochranném pásmu,“ uvedl mluvčí Ministerstva dopravy Tomáš Neřold. Dodal, že od dálnice D1 bylo zatím odstraněno 120 bilboardů. A další by měly ubývat. Počítá se zhruba se stovkou měsíčně.

Počet billboardů v úseku dálnice D1
Zdroj: ČT24

Mezi zmiňovaným Měřínem a Velkým Meziříčím ovšem nebyla dosud odstraněná ani jediná reklamní plocha. Od dálnice nezmizely billboardy dokonce ani během modernizace, která na tomto úseku skončila letos na podzim.

Billboardy mizí od silnic ze zákona

Billboardy se odstraňují na základě novely zákona o pozemních komunikacích, která nabyla účinnosti na začátku loňského roku. Poutače od té doby nesmí být v zóně 250 metrů od dálnice a padesát metrů od silnic první třídy. 

Ještě během září silničáři napočítali okolo tří tisíc nelegálních billboardů. S jejich odstraňováním začali v druhém říjnovém týdnu. Po třech týdnech jich odstranili dvacet, do Vánoc pak zmizelo poutačů asi padesát. 

  • Od 1. září zákon zakazuje jakákoli reklamní sdělení podél dálnic a silnic první třídy v ochranném pásmu – okolo dálnic se jedná o 250 metrů, u silnic první třídy mohou stát billboardy nejblíže 50 metrů. 
  • Kromě billboardů musí zmizet i reklamy na mostech. Zůstat mohou například poutače benzinových pump, vyjmuty jsou také reklamní plochy pro provozovny, které se nacházejí v ochranném pásmu ve vzdálenosti do 200 m od jejich objektu.
  • Zákon se týká všech pozemků – státních i soukromých. Netýká se ale poutačů v souvisle zastavěném území.