Reorganizační plán OKD platí. Soud zamítl odvolání Citibank

Těžební společnost OKD, která je od předloňského května v úpadku, může začít uskutečňovat svůj reorganizační plán. Vrchní soud v Olomouci totiž v úterý odmítl odvolání Citibank proti tomuto plánu a potvrdil jeho schválení. Reorganizační plán tak nabyl právní moci.

Vyplývá to z usnesení zveřejněného v insolvenčním rejstříku. Předseda Sdružení hornických odborů OKD Rostislav Palička řekl, že odbory, které schválení plánu dlouhodobě podporovaly, rozhodnutí soudu přivítaly.

Reorganizaci už schválili věřitelé i Krajský soud v Ostravě, odvolaly se ale neuznaný věřitel Citibank a mateřská společnost NWR

Díky reorganizaci OKD se otevírá cesta pro to, aby těžební firmu převzal státní podnik Prisko. Podle plánu mají být doly a provozní majetek firmy vloženy do nově založené společnosti OKD Nástupnická, v níž 100 procent akcií získá za zhruba 80 milionů korun státní podnik Prisko. V původní OKD zůstanou jen pohledávky za bývalými majiteli.

Věřitelé reorganizační plán schválili loni v srpnu, soud následně v říjnu. Samosoudce Petr Kula ve svém usnesení tehdy uvedl, že reorganizační plán splňuje všechny požadované podmínky. 

Po bezmála 22 měsících insolvence a náročných jednání má těžařská firma reálnou šanci zahájit plánovanou reorganizaci firmy, na kterou se velmi zodpovědně připravovala a kterou v srpnu loňského roku schválili i její věřitelé. Vedení společnosti OKD proto zahájí veškeré potřebné kroky směřující k úspěšné realizaci schválené reorganizace.
Ivo Čelechovský
mluvčí OKD

Mluvčí OKD Ivo Čelechovský řekl, že verdikt Vrchního soudu v Olomouci je pro společnost OKD velmi pozitivní zprávou. Palička dodal, že podle odborů je rozhodnutí soudu určitě krokem velice dobrým směrem. „Insolvence trvá už strašně moc dlouho. Jsme rádi, že ten další krok je udělaný, a zaměstnanci si to samozřejmě zaslouží,“ uvedl odborový předák. Ve firmě podle něj v tuto chvíli není plánované žádné propouštění, podnik funguje jako každá běžná firma. „V letošním roce budou maximálně nějaké minimální přesuny mezi šachtami a závody,“ dodal Palička.

Uvedl, že odbory podepsaly s vedením firmy dodatek kolektivní smlouvy týkající se výše mezd pro rok 2018. „Jsou tady věřitelé, ale na druhou stranu je třeba i udržet lidi v OKD, takže se povedlo něco navýšit. Po delší době dostali zaměstnanci přidáno, po hodně dlouhé době. Podle výsledků hospodaření firmy zřejmě usedneme ještě ke stolu a budeme jednat o mzdách dále, ale to se bude odvíjet od výsledků, které dosáhne OKD v letošním roce,“ řekl Palička.

Firmě srazilo vaz levné uhlí

OKD je v úpadku od předloňského května. Do potíží se firma dostala kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. Insolvenční návrh na sebe podala sama firma. Pohledávky vůči OKD přihlásilo u soudu přes 550 věřitelů, kteří dohromady chtěli od firmy více než 23 miliard korun. Pohledávky za více než 17 miliard korun však insolvenční správce popřel.

Plán počítá s postupným útlumem dolů, už letos by například mohla skončit těžba černého uhlí v dolech Darkov a Lazy. Vzhledem k časovému skluzu při schvalování plánu ale není jasné, zda se původní harmonogram nezmění, termíny mohou ovlivnit také podmínky na trhu s uhlím.

Podle dřívějších informací by z dolů Darkov a Lazy mělo odejít více než 2000 lidí, nyní pracuje v OKD i s dodavatelskými firmami asi 9500 lidí.