Mayerová, která je mezi obviněnými v kauze Čapí hnízdo, končí ve vedení Jihlavy

Náměstkyně jihlavského primátora Jana Mayerová z hnutí ANO nakonec úplně končí ve vedení města i v zastupitelstvu. Patří mezi obviněné v kauze Čapí hnízdo, její podpis figuruje pod žádostí o dotaci. Ve vedení města skončila ze zdravotních i osobních důvodů, uvedl primátor Rudolf Chloupek (ČSSD).

O konci Mayerové se spekulovalo už loni v listopadu, nakonec však svou funkci vykonávala dál jako neuvolněná radní – i tehdy to vysvětlovala svým zdravím. V její kompetenci bylo do loňského listopadu školství, kultura, tělovýchova, zdravotnictví a koordinace strategií, pak si ponechala jen koordinaci strategií.

Teď končí ve vedení města úplně: rezignaci oznámila primátorovi písemně v pátek. Jana Mayerová je jednou z obviněných v kauze Čapí hnízdo, pod žádostí o dotaci je totiž její podpis.

ANO je v jihlavské koalici spolu s ČSSD a lidovci. Uvolněné místo za ANO obsadil Dalibor Pituch, který na pondělním zasedání zastupitelstva složil slib. Novým radním za ANO následně zastupitelé v tajné volbě zvolili lékaře Zdeňka Faltuse, když získal 26 z 35 hlasů.

Stíhání se týká doby, kdy Mayerová na radnici ještě nebyla a působila v představenstvu společnosti Farma Čapí hnízdo. Právě podpis Mayerové figuruje pod žádostí o dotaci. Obvinění převzala v loni v říjnu, jeho obsah označila za „vymyšlený příběh, založený na fabulacích, neznalosti situace a ignoraci faktů“.

Kvůli Čapímu hnízdu obvinila policie jedenáct lidí včetně předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a jeho místopředsedy Jaroslava Faltýnka. O jejich opětovném vydání k trestnímu stíhání nedávno rozhodla sněmovna, oba totiž zvolením do dolní komory opět získali imunitu.