Jana Mayerová, stíhaná kvůli Čapímu hnízdu, zůstává náměstkyní jihlavského primátora

Ve funkci náměstkyně jihlavského primátora bude pokračovat Jana Mayerová (ANO), kterou obvinila policie v souvislosti s dotací na Čapí hnízdo. Nově ale bude ve vedení města pokračovat jako neuvolněná, její kompetence si rozdělí ostatní radní a za funkci nebude dostávat plat.

Jana Mayerová je jednou z obviněných v kauze Čapí hnízdo, pod žádostí o dotaci je totiž její podpis. Minulý týden sdělila ČTK, že hodlá rezignovat na funkci náměstkyně jihlavského primátora – a to ze zdravotních důvodů, nemocná je již od léta – ale nakonec se rozhodla jinak.

Zůstane náměstkyní, ale neuvolněnou, tedy bez platu, a vzdá se většiny kompetencí. „Podle jejího vyjádření není schopná s plným nasazením po celou pracovní dobu vykonávat tuto funkci,“ řekl primátor v úvodu zasedání. 

Primátor Chaloupek přitom její rezignaci očekával, byť upozornil, že do komunálních voleb zbývá už pouze rok, takže ani neočekával, že by se volil nový náměstek. „Bavili jsme se o tom, že pravděpodobně rezignuje,“ řekl ve čtvrtek. Ostatní radní si ale musí rozdělit její kompetence. V městské radě měla Jana Mayerová na starosti školství, kulturu, tělovýchovu, zdravotnictví a koordinaci strategií, ponechá si však pouze koordinaci.

David Beke z opoziční ODS změny v radě kritizoval. „Je to samozřejmě špatná zpráva pro občany,“ podotkl. Hnutí ANO podle něj mělo nabídnout plnohodnotnou náhradu – někoho, kdo by mohl pro město pracovat na plný úvazek. Primátor zdůvodnil rozdělení kompetencí Mayerové mezi ostatní členy rady tím, že do voleb zbývá už jen necelý rok.

Mayerovou obvinila policie jako členku představenstva Čapího hnízda

Stíhání se týká doby, kdy Mayerová na radnici ještě nebyla a působila v představenstvu společnosti Farma Čapí hnízdo. Právě podpis Mayerové figuruje pod žádostí o dotaci. Obvinění převzala v polovině října, jeho obsah označila za „vymyšlený příběh, založený na fabulacích, neznalosti situace a ignoraci faktů“.

Kvůli Čapímu hnízdu obvinila policie jedenáct lidí včetně předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a jeho místopředsedy Jaroslava Faltýnka, jejichž stíhání je v současnosti zastaveno, protože se po volbách znovu stali poslanci.

  • Týká se přidělení padesátimilionové dotace z roku 2008 na vybudování rekreačního areálu s ubytováním Čapí hnízdo na Benešovsku.
  • Evropské peníze, které byly určeny na podporu malých a středních podniků, získala firma Farma Čapí hnízdo. Původně se jmenovala ZZN Agro Pelhřimov a dříve spadala do holdingu Agrofert ovládaného Andrejem Babišem.
  • V době, kdy se však společnost Farma Čapí hnízdo ucházela o dotace, už měla anonymní majitele, a nebylo tak jasné, kdo ji vlastní. Babiš až po letech, kdy tvrdil, že neví, kdo farmu v rozhodné době vlastnil, nakonec ve sněmovně přiznal, že vlastníky byli v určité době jeho dvě dospělé děti a bratr jeho současné manželky.
  • Policie však má podezření, že se jednalo o formální a fiktivní převod akcií a že ve skutečnosti za firmou stál od počátku Agrofert ovládaný Andrejem Babišem. Tedy že firma Farma Čapí hnízdo nebyla nikdy malým či středním podnikem, a neměla tak na dotace nárok.
  • V roce 2014 pak společnost Farma Čapí hnízdo zanikla a stala se součástí jiné firmy ze skupiny Agrofert.