V roce 2017 potrápil zemědělce jarní mráz, ptačí chřipka i prasečí mor. Řidiče zase opravy dálnice

Zemědělce potrápil jarní mráz. Sklizeň vína neohrozil (zdroj: ČT24)

O třetinu nižší úroda a škody za půl miliardy korun. Taková je letošní bilance českých a moravských ovocnářů. Zejména teplomilných druhů ovoce se kvůli jarním mrazům urodilo nejméně za posledních jedenáct let. V roce 2017 ale sužovala jih a východ Moravy i ptačí chřipka nebo prasečí mor. Řidičům zase komplikovaly život opravy dálnice D1.

Neduhy počasí se letos nejvíce dotkly teplomilných druhů ovoce, jako jsou meruňky a broskve, u kterých sklizeň poklesla až o sedmdesát procent. U švestek a třešní o čtyřicet procent a u jablek o třicet. Meruněk se na jižní Moravě sklidilo dříve až 1600 tun a letos jen něco málo přes čtyři stovky.

Na vině jsou jarní mrazy, které na jižní Moravu přišly ve dvou vlnách na konci dubna a pak druhý květnový týden. Ovocnáři ale obdrží od ministerstva zemědělství odškodné ve výši až 200 milionů korun. Žádosti o kompenzace mohou podávat od ledna 2018.

Naopak vinaři mají za sebou průměrný rok. Výnos z hroznů vzrostl meziročně zhruba o čtyři procenta, po letošní sklizni z nich lze získat až o padesát tisíc hektolitrů vína více. Vinařům pomohly zářijové srážky a ke kvalitě révy přispělo i suché léto.

Ptačí chřipka a prasečí mor

Už v lednu zaskočila jihomoravské veterináře ptačí chřipka. Vyžadovala rychlé jednání. Jen v Oslavanech se dopočítali 1500 kusů ptactva, které hasiči společně s veterináři utratili. Celkem bylo v Česku nahlášených třicet osm ohnisek, první právě na jižní Moravě. Po pěti měsících epidemie vyčlenil stát na odškodnění třicet milionů korun, připravit chce až sto milionů.

Zatímco Jihomoravský kraj byl epicentrem ptačí chřipky, Zlínský zase prasečího moru. Utratit se musela od června nejdříve divoká prasata, která mor šířila, pak chovatelé museli vybít i ta domácí. Státní veterinární správě bylo dosud ohlášeno 179 případů uhynulých divočáků s potvrzeným africkým morem.

Všechny kusy pocházely z vysoce rizikové oblasti uvnitř ohradníků v rámci červené zamořené zóny. V celé oblasti s intenzivním odlovem se pak celkem usmrtilo více než deset tisíc divokých prasat, nejvíce v okresech Uherské Hradiště a Kroměříž.

Rok 2017 v regionu v kostce

Dálnice D1 byla největším trenažer trpělivosti. Čtyřicetikilometrová cesta z Vyškova do Brna se ne jednou protáhla i na několik hodin. Nejhorší situace byla u sjezdu na Holubice, kde v létě svedli silničáři dopravu na dva týdny jen do jednoho pruhu.

Jedním z nejsledovanějších soudů letošního roku byl ten s íránským podnikatelem s českým občanstvím Shahramem Abdullahem Zadehem. Proslavil se třeba i rekordní kaucí 150 milionů korun. Obžalovaný Zadeh si navíc neúspěšně u Ústavního soudu stěžoval na vazbu i domovní prohlídku

obrázek
Zdroj: ČT24

Soud zaměstnaly i volby do Poslanecké sněmovny. Volební lístky, které se nepodařilo napoprvé sečíst komisařům kvůli jejich oboustrannému vyhotovení, museli znovu přepočítat pracovníci Nejvyššího správního soudu. A výsledek změnil složení dolní komory parlamentu. Za ODS nahradil Petra Bendla nově Martin Kupka.

Barbora Žítková shrnula události, které kraje musely řešit v roce 2017 (zdroj: ČT24)