Podnikatel Zadeh stíhaný za miliardové úniky údajně zastrašoval tlumočníka

Policie obvinila podnikatele Shahrama Abdullaha Zadeha i z uplácení a zastrašování tlumočníka. Na nové obvinění upozornil Český rozhlas. Zadehův mediální zástupce Jan Jetmar uvedl, že jde o účelovou snahu státního zastupitelství zbavit Zadeha obhajoby.

Zadeh je ve vazbě, spolu se 14 dalšími lidmi se již u brněnského krajského soudu zpovídá z podezření z daňových úniků. Podle obžaloby šidili stát při dovozu pohonných hmot do Česka. Policie ho loni v prosinci obvinila i kvůli možnému ovlivňování svědka v souvisejícím případu.

Jak uvádí Český rozhlas, policie Zadeha od ledna stíhá i kvůli podezření z podplácení tlumočníka, který pro něj překládal v daňové kauze. Zadeh na něj podle vyšetřovatelů vytvářel nátlak, aby nechodil k výslechům, a zdržoval tak vyšetřování.

Zadeh prý žádal tlumočníka, aby zdržoval

„Celá hra je účelovou snahou vrchního státního zastupitelství v Olomouci, konkrétně pana Galáta, zbavit pana Zadeha obhajoby, protože svědky měli údajně být Zadehovi advokáti, které se policie snaží předvolat, a tím je vyloučit z obhajoby,“ sdělil mediální zástupce Zadeha Jetmar. „Nebudu polemizovat s občany a jejich názory na trestní řízení,“ řekl olomoucký vrchní žalobce Michal Galát.

Podle Jetmara si Zadeh stěžoval na špatný překlad do perštiny a na úzké vazby tlumočníka na íránskou ambasádu. Tlumočník ho prý následně obvinil z toho, že ho Zadeh žádal, aby protahoval řízení, za což mu údajně nabízel úplatu. Podle Zadehova zástupce ale nepotřeboval nikoho k ničemu nutit. Jetmar dodal, že stačilo, aby trval na tom, že celý stotisícistránkový spis má být přeložen do jeho rodného jazyka.

Zadeh je stíhaný kvůli miliardovým únikům

Celková škoda v daňové kauze činí podle obžaloby 2,5 miliardy korun. Zadeh obvinění odmítá. V této kauze je stíhaný na svobodě díky kauci 150 milionů korun, kterou zaplatil na začátku loňského roku. Na začátku prosince ho ale brněnský městský soud poslal opět do vazby kvůli údajnému ovlivňování svědka. Spolu s ním policie obvinila dalších pět lidí.

Do kauzy promluvila i Unie obhájců, která v únoru podala poprvé ve své historii trestní oznámení, policii obvinila z odposlechů důvěrných hovorů mezi Zadehem a jeho právníky. Případ řeší také Česká advokátní komora. Žalobce Galát ohledně toho už dříve uvedl, že jde o bouři ve sklenici vody.