Do prázdných kurníků se vracejí slepice. Na jihu Moravy skončila karanténa kvůli ptačí chřipce

Veterinární opatření kvůli ptačí chřipce v Jihomoravském kraji skončila. Chovatelé si tak mohou nakupovat drůbež. Stát na odškodnění vyčlenil jedenatřicet milionů korun. Ty podle ministra zemědělství stačit nebudou a chce dalších sedmdesát milionů. Peníze dostalo zatím asi jen padesát chovatelů. V dalších krajích mimořádná pravidla stále platí. Celkem bylo v Česku nahlášených třicet osm ohnisek, první právě na jižní Moravě.

Veterináři v pondělí zrušili na jižní Moravě mimořádná opatření spojená s ptačí chřipkou. Obyvatelé Ivančic už se nemohli dočkat. Pojízdnou prodejnu, která do města přivezla slepice, vyhlíželi s bednami a pytli od rána. Konec karantény znamená, že lidé můžou obnovit své chovy. Zájem o koupi drůbeže byl obrovský. „Prodal jsem kolem sedmdesáti kusů mladých a padesát ročních slepic. To je hodně,“ řekl prodejce z Drůbežárny Práce Petr Širůček.

Šest nových slepic si odnesl i Arnošt Řeřucha. Kurník vydezinfikoval už před měsícem. Dva a půl měsíce v něm bylo ticho. Teď už se zase z kurníku ozývá kvokání. „Chtěl jsem toho hned využít, abych kurník naplnil. Snášet by mohly začít už dnes,“ těší se na první vajíčka Arnošt Řeřucha.

V Moravském Krumlově teprve o víkendu dokončili dezinfekci výběhů. I tady si ale lidé novou drůbež můžou pořizovat. „To je jediné, co v domě mám, slepice jsou můj koníček, pěstuju je už léta. Měl jsem patnáct slepic, tak jsem si jich zase tolik koupil,“ spočítal nové slepice chovatel Ladislav Foltýn.

Zatím nakupují lidé drůbež ze svého. Na kompenzaci čekají

Za novou slepici zaplatí lidé v průměru 150 korun. Zatím ale musejí sáhnout do vlastních úspor, odškodnění za drůbež utracenou kvůli ptačí chřipce totiž zatím nemají. „Máme ambici do 90 dnů každou žádost vyřídit a poslat peníze chovatelům na účet,“ řekl Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Za nosnici chovatelé dostanou od státu jako kompenzaci sto korun. Podle některých je to málo, jiní vítají alespoň nějaký příspěvek. „Sto čtyřicet korun stála jedna slepice, ale jsou krásné a za dva měsíce ponesou, podle toho, jak vypadají,“ říká chovatel Ladislav Foltýn.

Zatímco do domácích chovů se drůbež vrací, haly pro dva tisíce kachen firmy Sebol zůstávají prázdné. Zástupce jediného velkochovu na jižní Moravě, kterého se vybíjení dotklo, České televizi řekl, že v následujících měsících chov obnovovat nebude.