Veterináři zakázali kvůli ptačí chřipce chov drůbeže venku ve volném výběhu

Veterináři zakázali v Česku kvůli ptačí chřipce chov ptactva v komerčních chovech venku ve volném výběhu. V případě porušení zákazu hrozí chovatelům až dvoumilionová pokuta. Chovatelé mohou veterináře požádat o výjimku, musí však ptáky krmit pod střechou. Vyplývá to z nařízení Státní veterinární správy.

Preventivní opatření veterináři zavádějí proto, že chtějí zabránit šíření ptačí chřipky na českém území. Choroba se zatím objevila na jižní Moravě a v jednom chovu ve středních Čechách. „Cílem vydaných mimořádných veterinárních opatření není šikana chovatelů, nýbrž zajištění maximální možné ochrany chovu a zamezení dalšího šíření nebezpečné nákazy,“ řekl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Za porušení zákazu hrozí až dvoumilionová pokuta

V případě porušení zákazu může stát udělit pokutu do padesáti tisíc korun u fyzické osoby a dva miliony korun u právnické. Podle mluvčího Státní veterinární správy Petra Pejchala bude nařízení zrušeno na základě vyhodnocení nákazové situace. Pokud by chtěl český chovatel jet se svým ptactvem na zahraniční výstavu, musí mít souhlas veterinářů minimálně tři dny před odjezdem.

Chovatelé musejí podle veterinární správy zajistit ochranu jejich chovů proti vniknutí volně žijícího ptactva do hal a vést řádnou evidenci o chovu, úhynech, přesunech a veterinárních ošetřeních zvířat. Do odvolání platí také zákaz pořádání výstav ptactva, stejně jako chovatelských soutěží nebo soutěží poštovních holubů.

Likvidace chovů drůbeže na jihu Moravy končí

Veterináři dnes pokračují s utrácením drůbeže na jižní Moravě, v místech zasažených ptačí chřipkou. V pondělí zlikvidovali celý chov v Lázních Toušeň u Prahy. Na jižní Moravě jsou tři ohniska v Ivančicích a Moravském Krumlově, potvrzena byla i nákaza v menším chovu slepic a perliček v Brodě nad Dyjí, který už veterináři zlikvidovali. V okolí Ivančic a Moravského Krumlova je ale potřeba utratit drůbež v celém ochranném tříkilometrovém okruhu. Zatím tam bylo utraceno více než pět tisíc ptáků. Aktuálně pracují veterináři na likvidaci kachního velkochovu firmy Sebol u Moravského Krumlova. Ten by měl být na jihu Moravy poslední.

V Moravském Krumlově natáčel redaktor Ondřej Puczok (zdroj: ČT24)

V průběhu úterka veterináři utratili chov kachen firmy Sebol u Moravského Krumlova. „Jako jediný velkochov se ocitl v ochranném pásmu, kde je nařízená plošná likvidace chovů drůbeže a ptactva kvůli ptačí chřipce,“ řekl ředitel Krajské veterinární správy Jaroslav Salava. Dál veterináři pokračují také v utrácení domácích malochovů u chovatelů, kteří dostali informace později nebo nebyli v době likvidace drůbeže doma.

Velkochov firmy Sebol tvořily kachny, které byly chovány z devadesáti procent na export a tvořily takzvaný šlechtitelský chov. Ztráta půjde podle zástupce firmy Pavla Bílka do statisíců korun a bude narůstat podle toho, jak dlouho budou trvat opatření vyplývající z vytyčení ochranného pásma. Pokud se nevyskytnou další ohniska, měla by opatření trvat tři týdny. V dozorovém pásmu, které je v okruhu deseti kilometrů, mají trvat měsíc.

Za zlikvidovanou drůbež získají chovatelé odškodné. Podrobné informace k postupu získání náhrad nákladů a ztrát vzniklých v souvislosti s utrácením drůbeže a ptáků chovaných v zajetí jsou uvedeny na stránkách Ministerstva zemědělství.

Usmrcovat volně žijící ptáky se veterináři nechystají

Usmrcovat volně žijící ptáky v blízkosti ohnisek se veterináři nechystají. „Usmrcení lokální populace ptáků vede zpravidla k rychlému obsazení této lokality dalšími ptáky z okolních oblastí,“ vysvětluje mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal. Podle něj je také velmi obtížné určit druhy ptáků, které by se měly teoreticky usmrcovat. „Hostitelem viru může být až několik desítek druhů ptáků,“ uzavřel mluvčí. Zatím žádné další ohnisko se v ČR neobjevilo, veterináři však v laboratoři průběžně zkoumají další podezřelé vzorky.