Demonstrace proti rasismu připomněla vraždu Roma v Teplicích

Teplice – Tři týdny po vraždě devětačtyřicetiletého muže v Teplicích uspořádala Strana pro rovné příležitosti demonstraci proti nesnášenlivosti a vzpomínku na zabitého. Podle pořadatelů se muž romského etnika stal obětí rasisticky motivované vraždy, to však odmítá policie. K vraždě došlo v době, kdy nedalekým Duchcovem otřásaly protiromské protesty, které vyvolalo zveřejnění záznamu útoku skupiny duchcovských Romů na mladý manželský pár.

Demonstrace proti nesnášenlivosti začala v půl čtvrté odpoledne, částečně probíhá v romštině. Přišlo na ni asi 50 lidí. Zatím probíhá klidně, účastníci si stěžují na diskriminaci, kterou zažívají například při shánění práce nebo snaze zajistit vzdělání dětem. „Musíme už konečně ukázat, že toho už bylo dost. Chceme sjednotit všechny, Romy, ale i majoritní společnost, která diskriminaci a protiromským náladám nefandí. Chceme snášenlivost,“ podotkl pořadatel akce a předseda SRP Štefan Tišer.

Vzpomínají také na muže zavražděného při slavnosti zahájení lázeňské sezony před třemi týdny, z činu policie obvinila jedenatřicetiletého prodavače klobás. „V nočních hodinách došlo v Teplicích k fyzickému napadení skupiny několika osob v podnapilém stavu. Napadení skončilo smrtí devětačtyřicetiletého muže. Krátce na to byl v souvislosti s tímto činem zadržen jednatřicetiletý muž, který byl obviněn z trestného činu vraždy,“ charakterizovala tragickou událost policejní mluvčí Veronika Hyšplerová. Později uvedla, že vyšetřovatelé žádný rasistický motiv nezjistili. Podle pořadatelů protestu ale policisté o vraždě mlčí a snaží se zamést ji pod stůl.

Krátce po vraždě se na teplickém náměstí sešli příbuzní a známí oběti, které rozzlobily informace uvedené v některých zpravodajských médiích, podle nichž prodavač zabíjel, protože mu starší muž chtěl klobásy ukrást. Dvojice romských mladíků, která na místě byla, však tvrdí, že jim opilý prodavač nadával a muž, kterého potom zabil, se jich zastal. „Měli jsme peníze na to si ten párek koupit,“ řekl jeden z mladíků. Podle policejního vyšetřovatele zřejmě původní verzi řekl médiím další ze svědků, který potom k tragické události přivolal policii.

Etnické spory otřásají severem Čech již několik let. Podzim roku 2011 poznamenaly nepokoje ve Šluknovském výběžku, které vypukly po tzv. mačetovém útoku v Novém Boru a pozdější potyčce v Rumburku. Protiromských demonstrací se zúčastnili i extremisté, kteří uspořádali pochody do míst obývaných Romy. Letos v květnu vzbudil pozornost záznam z pouliční kamery, který unikl policii a zobrazoval útok skupiny Romů na manželský pár v Duchcově. Později proběhla demonstrace proti romské kriminalitě; pochodu před dům rodiny, jejíž členy policie z útoku obvinila, zabránili těžkooděnci. I duchcovskými událostmi se účastníci teplického protestu zabývali. „Lidé z majority také dělají chyby, také vraždí a znásilňují, ale kvůli tomu nikdo do ulic nevyjde,“ uvedl jeden z řečníků.

Petra Tachecí o demonstraci v Teplicích (zdroj: ČT24)