V Bohumíně vyřešili nedostatek lékařů. Také Karviná nejspíše personálně zajistí svou internu

Nedostatek lékařů (zdroj: ČT24)

Kvůli nedostatku lékařů se v červenci dočasně uzavřelo interní oddělení nemocnice v Bohumíně na Karvinsku. Nyní je již ale personální problém vyřešen, zjistila redaktorka České televize Iva Piskalová. Podobně by se měla brzy také stabilizovat interna v karvinské nemocnici.

„V bohumínské nemocnici už mají primáře, který s sebou přivedl dva lékaře,“ sdělila Iva Piskalová s tím, že nyní na interně působí celkem čtyři.

V karvinské nemocnici, kde měl nedostatek doktorů odstranit náborový příspěvek z pokladny Moravskoslezského kraje, již také nejspíše mají řešení. „Do nemocnice nastoupil primář ze Vsetína, spolu s ním i lékařka,“ doplnila Iva Piskalová.

Aby byl zachován chod na interním oddělení, kde již působí mladý lékař, budou se jeho kolegové z různých částí nemocnice střídat ve službách na interně. Ředitel nemocnice navíc podle zjištění ČT aktuálně jedná o příchodu další lékařky.

Podle náměstka hejtmana Martina Gebauera (ANO) je nedostatek lékařů problém celého Česka, Karvinsko je ale výjimečné v tom, že v pěti větších městech nedaleko od sebe je šest nemocnic. Dalších šest, včetně fakultní, pak v dosahu 30 kilometrů od Karviné. Náměstek chce proto do konce roku připravit novou koncepci zdravotnictví. Ta současná je podle něj stará 12 let.

Nedostatek praktických lékařů by měl pomoci řešit společný projekt Moravskoslezského kraje, krnovské nemocnice a Horního Benešova na Bruntálsku. Všeobecným praktickým lékařům a praktickým lékařům pro děti a dorost nabízí kraj individuální dotaci na úhradu nákladů spojených se specializačním vzděláváním.

Fakultní nemocnice má personálu dost

Největší zařízení v kraji, Fakultní nemocnice Ostrava, potíže se sháněním odborného personálu zatím nemá. Pracuje v ní zhruba 3200 zaměstnanců, z toho je asi 525 lékařů, téměř 1400 sester a 500 sanitářů. Na rozdíl od jiných nemocnic v kraji, z nichž některé kvůli nedostatku interních lékařů musely přechodně zavřít některá oddělení, má fakultní nemocnice lékařů i sester dostatek.

Důvodem podle jejího ředitele Svatopluka Němečka (ČSSD) není jen plat, i když v tomto směru nemocnice patří ke špičce. „Ale je to určitě hlavně o tom, že se tady dělá skvělá medicína, že opravdu to, co je k dispozici v jednotlivých oborech ve fakultní nemocnici, tak v rámci kraje není nikde jinde na jednom místě. Ale hlavně jsou tady zkušení lidé, kteří medicínu dělají, kteří jsou špičkami ve svém oboru, a umožňujeme mladým absolventům, aby na vlastní oči se medicínu od nich učili,“ řekl.

Nemocnice letos přijímá 45 absolventů lékařských fakult, zhruba třetina z nich je z Ostravské univerzity. „Doufám, že fakulta se bude stabilizovat i nadále a bude nabírat větší počet uchazečů,“ řekl ředitel. Prognózy podle něj říkají, že problém s nedostatkem lékařů se bude prohlubovat. „Kdyby v letošním roce došlo k navýšení počtu studentů lékařských fakult, tak se to projeví až za deset let. Máte šestileté studium a potom postgraduální vzdělávání, které je mezi čtyřmi až pěti lety, takže člověk je jaksi platný za deset let, což je hrozně dlouhá doba,“ dodal.

Fakultní nemocnice Ostrava zatím naplňuje plán hospodaření, jehož cílem je dosáhnout letos zisku okolo 100 milionů korun. Po prvním pololetí je v plusu zhruba 60 milionů. Ročně hospitalizuje průměrně přes 46 000 pacientů a ambulantně ošetří téměř 600 000 lidí.

Současnou nejnáročnější investiční akcí nemocnice je rekonstrukce a dostavba porodnice a novorozeneckého oddělení za 130 milionů korun. Oddělení nyní fungují v provizoriu, v září se mají vrátit do původních prostor. V druhé polovině příštího roku chce nemocnice zahájit rekonstrukci operačních sálů z konce 90. let.

Loňský průměrný plat lékaře v nemocnici zřizované krajem byl asi 68 000 korun, u sestry činil asi 25 500 korun.