V Moravskoslezském kraji už uzavřeli dvě interní nemocniční oddělení. Nejsou lékaři

Nemocnice kvůli nedostatku lékařů zavírají oddělení (zdroj: ČT24)

Dvě lůžková interní oddělení v nemocnicích v Moravskoslezském kraji jsou do konce prázdnin uzavřena. K takovému kroku muselo přistoupit vedení městské nemocnice v Bohumíně a rovněž nemocnice v Karviné - Ráji, kterou řídí krajský úřad.

Interní oddělení nemocnice v Bohumíně na Karvinsku se dočasně uzavřelo v červenci. Důvodem jsou personální změny v nemocnici a nedostatek internistů. Uvedla to již dříve mluvčí radnice Lucie Kolková.

„Někteří lékaři odcházejí, podařilo se nám nasmlouvat nové síly, kvůli výpovědním lhůtám ale nemohou nastoupit tak rychle, jak bychom potřebovali. Proto jsme nuceni internu na měsíc uzavřít. V tuto chvíli ale považujeme za zásadní, že se nám podaří provoz interny obnovit,“ uvedl ředitel Bohumínské městské nemocnice Kamil Mašík, který připomněl, že situace v interní medicíně je v regionu kritická.

V Karviné je situace obdobná. Moravskoslezský kraj zde chce situaci řešit náborovými příspěvky. Do Karviné potřebuje přilákat především další internisty

Náměstek hejtmana Martin Gebauer (ANO) uzavření karvinské interny přitom před časem vylučoval. „V žádném případě však nehrozí, že by lůžková interna v nemocnici v Karviné-Ráji musela být uzavřena, stejně jako nejsou pravdivé fámy kolující na sociálních sítích o tom, že plánujeme uzavření interní stanice v nemocnici v Orlové,“ sdělil koncem března.

Soukromá nemocnice: Situace je kritická

„Záchranáři nyní odvážejí pacienty do nově vybudované příjmové ambulance v Orlové, do Třince a Havířova. Největší počet karvinských pacientů přijímá tamní soukromá Karvinská hornická nemocnice,“ zjistila redaktorka České televize Iva Piskalová.

Podle ní vedení nemocnice situaci v souvislosti s uzavřením interních oddělení kritizuje a soudí, že je situace na hraně zvládnutelnosti. Provozovatelé museli údajně nárazově posílit služby sester i lékařů, aby celou situaci zvládli.

Karvinská nemocnice patří k významným zdravotnickým zařízením v regionu. V roce 2015 poskytovala zdravotní péči na 515 lůžkách. Hospitalizováno v ní bylo celkem 17 365 pacientů a provedla přes milion ambulantních vyšetření.

V Moravskoslezském kraji je dnes pro pacieny připraveno na 1100 standardních lůžek na interních odděleních. „Třicet dalších jich mají jednotky intenzivní péče,“ doplnila Iva Piskalová. Podle záchranářů se situace již stabilizovala a potíže s umístěním pacientů do nemocničních zařízení zatím nenastávají.