Kraj chce vyřešit nedostatek lékařů. Rozdal už statisíce na vzdělávání

Nedostatek praktických lékařů by měl pomoci řešit společný projekt Moravskoslezského kraje, krnovské nemocnice a Horního Benešova na Bruntálsku. Všeobecným praktickým lékařům a praktickým lékařům pro děti a dorost nabízí kraj individuální dotaci na úhradu nákladů spojených se specializačním vzděláváním.

„Například v jedné z ordinací praktických lékařů v Českém Těšíně získali dotaci čtyři lékaři,“ zmínila redaktorka České televize Lucie Botorová. Podle ní ji využili také na stáže v ostravské fakultní nemocnici.

Tamní lékaři dotaci vnímají pozitivně. „Sníží se jim náklady na vzdělávání. Například kurz na gynekologii stojí až 15 000 korun,“ dodala Lucie Botorová s tím, že dotace může přispět k tomu, aby lékaři zůstali v kraji.

Celkem již kraj rozdal na sedmi dotacích přes 360 000 korun. Nejvyšší z nich měla hodnotu 100 000 Kč. 

V kraji nefungují dvě interny

Kromě nedostatku praktických lékařů se kraj potýká i s nedostatkem internistů. Do nemocnic na Karvinsku mají doktory nalákat náborové příspěvky.

Sehnat lékaře atestovaného v oboru vnitřní lékařství se dnes rovná zázraku, celý Moravskoslezský kraj řeší obrovský nedostatek internistů.
Kamil Mašík
ředitel Bohumínské městské nemocnice

V kraji aktuálně nefungují dvě lůžková interní oddělení. Uzavřena zůstanou až do konce prázdnin. K takovému kroku muselo přistoupit vedení městské nemocnice v Bohumíně a rovněž nemocnice v Karviné-Ráji, kterou řídí krajský úřad.

V Moravskoslezském kraji je dnes pro pacieny připraveno na 1100 standardních lůžek na interních odděleních. „Třicet dalších jich mají jednotky intenzivní péče,“ doplnila redaktorka České televize Iva Piskalová.

Loňský průměrný plat lékaře v nemocnici zřizované krajem byl asi 68 000 korun, u sestry činil asi 25 500 korun.