Kandidátku jihočeské ČSSD opustili kvůli vyškrtnutí Zimoly další čtyři lidé

Kandidátku jihočeské ČSSD pro říjnové parlamentní volby opouštějí další čtyři lidé – Pavel Ounický, Iva Ambrusová a manželé Svobodovi. Jde většinou o kandidáty z nižších míst na kandidátní listině. Poté, co vedení strany vyškrtlo z listiny exhejtmana Jiřího Zimolu, odstoupilo už devět kandidátů.

„Už tomu nerozumím, spíš mi to připadá jako podkopávání ČSSD. Ti, co chtěli, mohli tento krok udělat hned, když věděli, že Jiří Zimola na kandidátce nebude. Musím říct, že to nechápu, protože pořád bojujeme za jeden dres,“ řekl volební lídr jihočeské ČSSD Ondřej Veselý.

Věří, že další lidé už kandidátní listinu sociálních demokratů neopustí. Podle něj v jihočeské ČSSD neprobíhá boj mezi přívrženci Jiřího Zimoly a jeho případnou opozicí, i když to tak může navenek vypadat. „Tyhle myšlenky mě vůbec nenapadají. Já se snažím z pozice lídra tu situaci ustálit, vyrovnat váhy mezi ústředím a jihočeskou organizací. Pokud chtějí někteří lidé ty sváry vyvolávat, tak mě to mrzí,“ uvedl Veselý. 

Jihočeská kandidátka má momentálně obsazeno 20 míst. Další dvě pozice bude strana teprve doplňovat. Za bývalým starostou Písku Veselým zůstává na druhém místě náměstek českobudějovického primátora Petr Podhola a třetí pak místostarostka Tábora Olga Bastlová.

Odešlo devět lidí včetně hejtmanky

Kandidátku jihočeských sociálních demokratů opustil už dříve její bývalý lídr Stanislav Mrvka. Stejný krok pak udělali i Jindřich Florián, Josef Eigner a Miloš Juha. Naposledy odstoupila v pátek z kandidátky ČSSD nynější hejtmanka a bývalá Zimolova náměstkyně Ivana Stráská. Ve straně ale chce zůstat a pomáhat při volební kampani. Podotkla, že jihočeská ČSSD byla vedle Vysočiny jedinou z organizací, která vyhrála krajské volby.  

Všichni odstoupili kvůli vyřazení exhejtmana Jiřího Zimoly z voleb. Jihočeská ČSSD se snažila Zimolu vrátit na listinu alespoň na poslední 22. místo. Proti tomu se ale postavilo celostátní vedení strany, které bývalého hejtmana úplně vyškrtlo. Bohuslav Sobotka argumentoval tím, že by sociální demokracii mohly uškodit kauzy spojené se jménem Jiřího Zimoly, například stavba domu v Lipně nad Vltavou nebo vysoké odměny pro management Jihočeských nemocnic.