Radní Solil: Praha 1 připomíná poloválečnou zónu, antikonfliktní tým potřebuje

Radní Solil: Praha 1 v noci připomíná poloválečnou zónu (zdroj: ČT24)

První pražská městská část trpí nedostatkem strážníků a v nočních hodinách připomíná historické centrum poloválečnou zónu. V Interview ČT24 to prohlásil radní Prahy 1 pro bezpečnost a prevenci kriminality Ivan Solil, který tím obhajoval zavedení antikonfliktního týmu. Pořádková formace má v oblasti Starého Města mj. dohlížet na klid v ulicích po vykázání kuřáků z restaurací.

Antikonfliktní týmy městská část zavedla na přelomu května a června poté, co vešel v platnost protikuřácký zákon. Ten nově zavedl plošný zákaz kouření v restauracích a barech, což podle Solila představuje v historických částech metropole potenciální problém, protože na jediném kilometru zde funguje osmdesát až devadesát provozoven – a jejich kuřácká klientela nyní musí zamířit s cigaretou na ulici.

Antikonfliktní tým má dohlížet na to, že lidé na ulicích neporušují noční klid a nekonzumují alkohol v místech, kde to zakazuje městská vyhláška  - což se ovšem nezřídka děje.

„Když je v pátek nebo v sobotu teplo, v ulicích Starého Města se kumulují obrovské počty lidí a vypadá to jako na koncertě popové hvězdy. Zde konflikt samozřejmě vzniká,“ vysvětluje radní Solil zřízení nové formace. „Antikonfliktní tým je v podstatě pořádková služba a má jediný úkol: žádá lidi, aby respektovali pravidla. Pokud je nerespektují, volají strážníky. Děláme tím službu občanům.“

Radní Solil: Praha 1? V noci poloválečná zóna

Kontroverze nicméně vzbudila podoba týmu, složeného výhradně z urostlých mužů, a stejně tak i vyjádření jednoho ze členů. Ten pro Český rozhlas uvedl, že se tým – jenž nemá žádná jiná práva než běžný Pražan – snaží autoritu a dodržování předpisů vymínit tím, že „demonstruje sílu, což je v devadesáti devíti procentech účinná metoda“.

„Nacházejí se v poloválečné zóně,“ reagoval Solil. „Setkávají se s nebývalou agresivitou a nadávkami. Představte si lidi, kteří jsou ve tři ráno silně posíleni alkoholem a mají zálibu v tom, že něco ničí. V pořádkové službě nemůže působit žádný střízlík,“ dodal s tím, že za jiných okolností by Praha 1 podobnou jednotku nezřizovala, ale na celou městskou část v noci dohlíží jenom třicítka strážníků a hlavní město dosud nevyslyšelo mnohaleté volání „jedničky“ po navýšení jejich počtu.

„Vždy jsme byli za kverulanty,“ dodal Solil s tím, že do vybavení strážníků první městská část v posledních deseti letech investovala deset milionů a láká je i nájemními byty, ale nemá „šanci zlomit to, že služba strážníka je lehčí na Jižním Městě než na Praze 1“.