V bavorském Waldsassenu protestují proti kamionům od Chebu

Na protestní pochod proti kamionové dopravě vyrazili obyvatelé německého městečka Waldsassen nedaleko Chebu. Nákladní auta tam jezdí hlavně z Česka po jihovýchodním obchvatu Chebu, řidiči si tak zkracují cestu na německou dálnici. Nová silnice se má začít stavět nejdříve za tři roky.

Velká část obyvatel sedmitisícového města chce tranzitní kamionovou dopravu úplně zakázat. Odpoledne se zhruba tisíc lidí vydalo na protestní pochod, na několik minut provoz ve městě úplně zablokovali.

„Když jede kamion, rodiče mají strach tady chodit s dětmi, je tu i málo místa pro kočárky,“ říká starosta Waldsassenu Bernd Sommer (CSU) u rušné silnice, podél níž vede jen úzký chodník.

Podle průzkumu Waldsassenem denně projede až 600 nákladních aut. Město už v lednu zaplavily protestní transparenty – obyvatelé si na nich stěžují například na to, že úředníci, kteří o dopravě rozhodují, bydlí daleko a problém je tak netrápí. Lidé říkají, že je trápí hluk, prach a mají popraskané fasády na domech.

Lidi, kteří bydlí na této ulici, nemají žádný klid ve dne ani v noci. Už je to neúnosné, chceme tranzitní kamionovou dopravu úplně zakázat a to až do doby, než se postaví nová silnice.
Karlheinz Hoyer
iniciátor petice a protestů ve Waldsassenu

Město je dopravou skutečně přetížené a ulice se často ucpávají. Úředníci se ale shodují, že úplný zákaz kamionů na mezinárodní silnici nebude možný. Hrozila by totiž žaloba dopravců a firem. 

Přes Waldsassen jezdí také mnoho kamionů z české průmyslové zóny, která se stále rozrůstá. Situace začala být ještě horší poté, co Cheb před rokem dokončil jihovýchodní obchvat.

Radnice už od začátku 90. let plánuje stavbu nové silnice, doteď se jí to ale nedařilo prosadit. Letos by mohl být dokončen projekt, stavba by mohla začít v roce 2020. Náklady se odhadují na 35 milionů eur, v přepočtu 950 milionů korun. 

Uložit