Haškově falešné mluvčí dal soud znovu podmínku

Chebský okresní soud znovu uložil podmíněné tresty bývalému místostarostovi Mariánských Lázní Petru Horkému a lobbistce Janě Mrencové. Překvalifikoval ale trestný čin u Mrencové na pokus o podvod a u Horkého na pokus o podplácení. Podle obžaloby chtěla Mrencová po Horkém peníze za to, že zařídí, aby o něm nevyšel článek, který by ho poškodil.

Jana Mrencová byla odsouzena k deseti měsícům s podmíněným odkladem na dva roky a k peněžitému trestu 25 tisíc korun. Horký dostal osmiměsíční trest s podmíněným odkladem na 18 měsíců. I on má zaplatit pokutu, 20 tisíc korun. Obhájce Mrencové se na místě odvolal, státní zástupce si nechal lhůtu k rozhodnutí.

Okresní soud už před rokem oběma uložil podmíněné tresty, tehdy ale oběma za úplatkářství. Odvolací krajský soud případ vrátil do Chebu s tím, aby soud zvážil, zda nešlo o pokus o podvod.

Soudce Jiří Kutílek v aktuálním rozsudku výhradám krajského soudu vyhověl a skutek překvalifikoval. Zároveň proti předchozímu verdiktu snížil oběma délku trestu. Pokuta zůstala stejná. Obžalovaní ve středu k soudu nepřišli, chyběl i advokát Petra Horkého.

Reportéři ČT: Tajemná lobbistka Jana Mrencová (zdroj: ČT24)

Peníze na úplatek, nebo propagaci?

Případ vyšel najevo při vyšetřování jiné věci, když Horkému telefon odposlouchávala policie. Při odposleších zaznamenala mimo jiné i hovory mezi Mrencovou a Horkým o penězích pro novináře. S 20 tisíci korunami v hotovosti pak policie Horkého zadržela před schůzkou s Mrencovou.

Jenže při vyšetřování, ani u soudu se nepodařilo prokázat, že nějaký novinář skutečně připravoval článek o Horkém a že se Mrencová s nějakým novinářem v této věci spojila. I proto soudce Mrencovou odsoudil za pokusu o podvod. U Horkého zůstal trest za podplácení, ale jen ve stadiu pokusu.

Oba obžalovaní se hájí tím, že peníze byly určeny na pokračování služeb, které firma Mrencové pro Horkého v minulosti opakovaně dělala. Šlo hlavně o propagaci a předvolební kampaň.

Jméno lobbistky Jany Mrencové, která se v politice pohybovala dlouho a měla úzké vztahy s mnoha významnými politiky, se objevilo i v souvislosti s její spoluprací s bývalým jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem (ČSSD).

Média ji označovala za jeho falešnou mluvčí, která pod pseudonymem Lucie Proutníková rozesílala e-maily s citacemi Haška a pozvánky na akce s jeho účastí. Hašek pak popřel, že by Proutníkovou znal, spolupráci s Mrencovou ale nepopřel.