Brno má další recept jak zbavit Úrazovku dluhů. Z části chirurgie udělá LDN

Brněnský magistrát chce v Úrazové nemocnici zrušit pětadvacet lůžek na chirurgickém oddělení a udělat z nich lůžka pro dlouhodobě nemocné. Přemístit by se tam měli pacienti z další městské nemocnice Milosrdných bratří. Město tím chce pomoci Úrazové nemocnici z dluhů, se kterými se dlouhodobě potýká. Zařízení bylo v loňském roce i s padesátimilionovým příspěvkem od zřizovatele ve ztrátě čtyřicet osm milionů korun.

Úrazová nemocnice je i s příspěvky města léta v červených číslech. Nejztrátovější je podle zástupců města právě chirurgie. Pětadvacet lůžek z osmdesáti se proto od dubna změní na lůžka pro dlouhodobě nemocné. Ti se přesunou z léčebny na Červeném kopci. Cíl města je jasný, dostat nemocnici do plusu a kapacitně pomoci dalšímu městskému zařízení, které je přeplněné.

Podle ředitele nemocnice se na chirurgickém oddělení prakticky nic nezmění. „Neomezujeme chirurgii, nebude to znamenat to, že omezíme počty operací, výkonů, jenom se snažíme zefektivnit provoz,“ říká ředitel Úrazové nemocnice Zdeněk Buštík. Do nemocnice se přesunou nejen pacienti z Červeného kopce, ale i část personálu. Ředitel nemocnice se chystá přijmout i dva nové lékaře.

Možná že všechny pacienty s úrazy už nebude moci Úrazová nemocnice přijmout

Pokoje chirurgie byly podle ředitele Úrazovky obsazené v průměru na šedesát procent. V zimě, když přibydou pacienti s úrazy, ale může být oddělení i plně obsazené. Ředitel nemocnice uznává, že bude možné, že nastane situace, kdy nebudou moci pacienty přijmout. „Může se stát, že budeme naplněni a budeme muset z kapacitních důvodů pacienty odmítat, ale nejsme jediná nemocnice chirurgického typu v Brně,“ říká Zdeněk Buštík.

Bývalý ředitel Úrazové nemocnice Karel Doležal se rušení chirurgických lůžek bránil. „Je možné, že to pomůže, ale každopádně není dobré snižovat stav traumatologických a chirurgických lůžek, protože to je nosná záležitost této nemocnice,“ říká Karel Doležal.

Nejde přitom o první pokus vyvést Úrazovku z dluhů. Město už ji dřív chtělo sloučit s Nemocnicí Milosrdných bratří. Loni zase radní uvažovali nad převedením některých výkonů do Vojenské nemocnice.
Z obou plánů sešlo. Přesun léčebny zřejmě bude prvním krokem, který dostane reálné obrysy. A možná tak pomůže hospodaření nemocnice, jež předloni vykázala i s příspěvky od města ztrátu 48 milionů korun.

Před devíti lety byla Úrazovka na odpis

Úrazová nemocnice se v posledním desetiletí zmítala v nejistotě, dluzích a stát, který ji původně spravoval, dokonce navrhoval její zrušení. V roce 2008 byla Úrazová nemocnice na odpis. Ministerstvo ji chtělo jako nepotřebnou zrušit. Nemocnice přišla o statut traumacentra a o několik klíčových lékařů a většinu přístrojů převedlo ministerstvo do Fakultní nemocnice v Bohunicích. Proti rušení nemocnice se postavili zbylí lékaři a také tehdejší brněnský primátor Roman Onderka s hejtmanem Michalem Haškem. Politici nakonec prosadili zákon, který převedl zařízení do majetku města Brna. Nemocnice ale přišla o statut traumacentra. Město „Úrazovku“ převzalo s nevyhovujícími sály a zastaralým vybavením.

Město si s velkým soustem dodnes úplně neporadilo

V rukách města nemocnice pomalu získávala nový kabát. Předloni třeba po rekonstrukci otevřela dvakrát větší a modernější chirurgickou pohotovost. Zařízení ale nevybředlo z červených čísel a město ho každý rok dotuje desítkami milionů. Nedokázal to během sedmi let změnit ani dnes už bývalý ředitel Karel Doležal. Přesto bylo podle něj dobře, že město zasáhlo. Nemocnice je přes všechny obtíže hojně navštěvované traumatologické a chirurgické zařízení v regionu. Ročně ošetří přes 8 tisíc pacientů.