Na výměnu kotlů přispěje Moravskoslezský kraj desítky milionů

Ostrava/Praha – Stát prosazuje topení šetrné k životnímu prostředí – do deseti let musí všechny staré kotle do šrotu. Kdo se nepřizpůsobí, zaplatí pokutu i několik desítek tisíc. Jenže zařízení, která méně škodí ovzduší, vyjdou řádově na desetitisíce korun. A i když například v Moravskoslezském kraji mohou jednotlivci už teď žádat o příspěvky, nákup ekologických kotlů je stále pro řadu lidí nad jejich finanční možnosti.

Prvního září začne stát s odpočítáváním desetileté lhůty – ve stejný den v roce 2022 by každý měl přikládat jen do ekologických kotlů, které jsou účinnější a mají nižší emise oxidu uhelnatého. Jen v Moravskoslezském kraji, kde je ovzduší nejhorší, se výměna týká 60 tisíc domácností. Skoro 2,5 tisíce z nich má přitom šanci dostat takzvané kotlíkové dotace, které mohou uhradit i víc než polovinu ceny nového stroje.

S výměnami kotlů v kraji začali už letos na jaře. V první vlně poskytl krajský úřad společně se Státním fondem životního prostředí 20 milionů korun a rozdělil je mezi 330 žadatelů. Ve druhé vlně, která probíhá právě teď, je k dispozici dvojnásobná částka. Peníze by měly stačit pro tisícovku zájemců, zatím se jich přihlásilo kolem šesti set. I když je uzávěrka přihlášek až na konci října, už teď považuje vedoucí odboru životního prostředí krajského úřadu Tomáš Kotyza dotační program za úspěšný.

Podle náměstka hejtmana kraje Miroslava Nováka (ČSSD) to lokálně přinese významné zlepšení ovzduší. S tím souhlasí i mluvčí ministerstva životního prostředí Matyáš Vitík. „Přibližně 40 procent z prachových částí tvoří domácnosti,“ uvedl Vitík. Výměna jednoho kotle přitom znamená úsporu emisí prachu v objemu až 100 kilogramů ročně, jak upozornil v Událostech ČT Kotyza. „Je to v podstatě nejefektivnější a nejrychleji působící investice do ochrany ovzduší vůbec,“ řekl Kotyza.

Zkontrolujte štítek

A jak zjistit, zda daný kotel vyhovuje přísnějším kritériím? Technický ředitel Střediska pro efektivní využívání energie Tomáš Voříšek radí zkontrolovat si štítek na kotli – na něm musí být napsané, že daný spalovací zdroj je v emisní třídě 3.

Odhaduje se, že nevyhovující kotle mají až tři čtvrtiny českých domácností – jedná se o zařízení stará třeba dvacet a více let. Výměna se tak bude týkat asi půl milionu domácností. Ministerstvo je proto připraveno ve spolupráci s regiony dotovat výměny kotlů i v jiných krajích, zatím se ale žádný další nepřihlásil.

Prodej starých kotlů skončí už za dva roky. Po roce 2022 pak bude jejich provoz zakázaný úplně. Pokud by v nich někdo topil i po tomto datu, hrozí mu pokuta až 50 tisíc korun.

Události: Výměna kotlů v Moravskoslezském kraji (zdroj: ČT24)