Platan místo lípy, vjezd do garáží místo pěší zóny. Nový Václavák čelí kritice

Události v regionech: Rekonstrukce Václavského náměstí v Praze se o krok přiblížila (zdroj: ČT24)

Novou vizi rekonstruovaného Václavského náměstí hájilo před veřejností vedení Prahy a architektonická kancelář Cigler Marani Architects. Jde o návrh, který vznikl již více než před deseti lety, ale naplněn dosud nebyl. Některé prvky aktuálního návrhu se však lidem nezamlouvají, kritice čelí především vjezd do podzemních garáží či výměna lip za platany.

Nový návrh přestavby Václavského náměstí počítá s rozšířením chodníků, na náměstí by také měla být celkem čtyři stromořadí. Nemají v nich však již růst lípy, nýbrž platany. Je to jedna ze změn, která se lidem nelíbí, jak vyplynulo z veřejného projednávání projektu.

Marie Jelínková z Prahy 4 na projednání upozornila, že zatímco lípa je český národní strom, platan je národní strom Uzbekistánu. Podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) však má navržená výměna stromů prozaický důvod. „Údržba platanů je mnohem levnější než lip,“ vysvětlila.

Při jednání padly také návrhy na odstranění telefonních budek, ale i prodejních stánků. Kritice čelí i vjezd do podzemních garáží. Architekt Jakub Cigler upozornil, že součástí projektu jako takového nejsou, jedná se o přípravu pro další stavbu. Vjezd je podle něj „nutným zlem“. Podzemní parkoviště zvýší parkovací kapacitu dolní části Václavského náměstí ze 70 na 170 míst. Cigler odmítl návrh kritiků, aby ke vjezdu do podzemních garáží pod náměstím sloužil stávající vjezd z Panské ulice. Podle architekta by taková úprava příliš zatížila uličky v okolí.

Také primátorka se garáží a vjezdu do nich zastala. Jde podle ní o vhodné řešení, jak auta z Václavského náměstí dostat.

Slibuji si od toho, že se Václavské náměstí po tolika kritikách konečně změní v centrum kultury, společenského života, dokonce i sportovních aktivit.
Adriana Krnáčová
primátorka hl. m. Prahy
Vizualizace Václavského náměstí
Zdroj: ČT24/Cigler Marani Architects

Veřejné projednání je jedním z potřebných kroků k vydání územního rozhodnutí, jež je nutné k zahájení stavby. Na úpravy Václavského náměstí čeká Praha již déle než deset let. Cigler Marani Architects připravili projekt již v roce 2005. Zatím došlo jen k drobným změnám, například dostaly novou podobu stánky na náměstí. Rekonstrukce by měla stát asi 150 milionů korun, hotová bude přibližně za rok od vydání všech povolení. Magistrát věří, že je získá do poloviny příštího roku.