Petice střídá petici, osud starého mlýna zmítá Třebechovicemi

Události v regionech: K osudu třebechovického mlýna se sešly dvě rozdílné petice (zdroj: ČT24)

Dvě petice na totéž téma přišly na radnici v Třebechovicích pod Orebem. Zatímco jedna usiluje o zachování jedné z nejstarších staveb ve městě - Hajnišova mlýna -, druhá chce naopak co nejrychlejší zbourání. Odpůrci bourání žádají o prohlášení mlýna památkou. Ministerstvo kultury zatím nerozhodlo.

Hajnišův mlýn, který je zmiňovaný už v 18. století, dnes příliš reprezentativně nevypadá. Zůstala z něj ruina, jejíž minulost připomíná jen máloco. Z původních interiérů zbyla jen část dřevěných konstrukcí a náhon je dávno zasypaný. Objekt patří městu, které ho loni koupilo ve veřejné dražbě, od počátku však chtělo starý mlýn zbourat.

Záměr radnice Třebechovické rozdělil

Část obyvatel Třebechovic plán města podporuje, jiní jsou proti. Obě skupiny sepsaly petice, odpůrci demolice mají i představu, že by v bývalém mlýně mohla být přednášková místnost. „Byla by spojena s možností ubytování,“ nastínila Klára Zdechovská, která zachování stavby propaguje.

Zastánci jejího zbourání naopak poukazují, že by případná rekonstrukce byla mimořádně nákladná a považují ji za nesmyslnou. „Co zachovávat? Holý barák, holá stavba. Podle mého názoru by se s tím město zadlužilo až kdovíkam,“ poznamenal Jiří Jakubec, který je pro demolici.

Místo kostela má být parkoviště

Odpůrci bourání kromě petice sepsali také návrh na vyhlášení mlýna památkou. Ministerstvo je sice nejprve odmítlo, ale Třebechovičtí poslali žádost ještě jednou.

Ministerstvo po druhé žádosti zadalo posudky, které má připravit několik institucí od památkového ústavu po krajský úřad. Na jejich závěry nyní čeká jak Nosticův palác, tak třebechovická radnice. „Do té doby nechceme podnikat v této věci žádné aktivity,“ podotkl starosta Jiří Němec.

Pokud však ministerstvo žádost odmítne, vyřkne tak nad Hajnišovým mlýnem osudový ortel. Radnice je připravena historickou stavbu zbourat, nebude-li to mít zakázané. Na místě mlýna by totiž mělo vzniknout parkoviště, které by mělo ulehčit zejména nedalekému náměstí.