Další tři železniční přejezdy ohlídají kamery. Kvůli neukázněným řidičům

Moravskoslezský kraj posiluje zabezpečení železničních přejezdů. Další tři frekventovaná křížení bude střežit kamerový systém. Kraj do pořízení a instalace kamer investuje ze svého rozpočtu celkem 750 tisíc korun.

Nově se tak zařízení objeví v Jistebníku na Novojičínsku, Vendryni na Frýdecko-Místecku a Polance nad Odrou. „První dva přejezdy budou kamerami vybaveny ještě v letos, další ve Vendryni bude do konce příštího roku,“ uvedla redaktorka České televize Markéta Radová.

„I když Moravskoslezský kraj není vlastníkem železničních přejezdů, snažíme se ve spolupráci se SŽDC a policií dělat vše pro to, abychom eliminovali možné nebezpečí. Největším problémem však jsou neukáznění řidiči, kteří nejsou ochotni na silnici respektovat naprosto žádná pravidla,“ uvedl hejtman Miroslav Novák (ČSSD).

Zabezpečení přejezdů (zdroj: ČT24)

Kraj vytipoval další přejezdy, které se mají lépe zabezpečit, po dohodě se SŽDC, policií a Správou silnic Moravskoslezského kraje. Podobná zařízení již fungují na čtyřech přejezdech v regionu.

Situaci monitorují policisté

Kamery jsou v regionu na železničních přejezdech ve Studénce a Suchdolu nad Odrou na Novojičínsku, Dolní Lutyni na Karvinsku a Karviné-Loukách. Monitorované přejezdy jsou označeny tabulkou s upozorněním na kamerový systém.

„Tento systém sice sám o sobě bezpečnost na přejezdu nezvýší, nicméně informace o monitoringu přejezdu působí na řidiče jako preventivní prvek a záznam lze dále využít při projednávání a dokazování porušení zákona o provozu na pozemních komunikacích,“ uvedl hejtman.

Aktuální situaci z kamer totiž monitoruje policie. Policisté mohou situaci na přejezdech sledovat na tabletech a v případě potřeby zakročit.

Podle statistik drážní inspekce se nejvíce bourá na přejezdech bez závor. „Jde o polovinu ze všech nehod,“ uvedla Markéta Radová. V červnu se tak srazilo osobní auto s vlakem v Dolních Tošanovicích na Frýdecko-Místecku. Škoda činila 450 000 korun.

Loni v prosinci se řidič polského kamionu ve Frýdku-Místku srazil s osobním vlakem. Dostal podmíněný trest. Navíc mu Okresní soud ve Frýdku-Místku udělil i zákaz činnosti. V Česku pět let nesmí řídit. Polák na přejezd vjel na červenou. Při nehodě nebyl nikdo z cestujících ve vlaku zraněn, řidiči hrozil až pětiletý trest.

Záběr z bezpečnostní kamery: Nehoda na přejezdu ve Frýdku-Místku (zdroj: Město Frýdek-Místek)

Téhož roku v červenci ale podobná událost na železničním přejezdu ve Studénce na Novojičínsku skončila tragicky. Vlak tam tehdy narazil do kamionu, jehož řidič vjel na přejezd v době, kdy už svítila červená světla. Tři lidé nehodu nepřežili, 17 jich bylo zraněno. Kamery už tam tehdy byly instalovány. Polský řidič kamionu, který nehodu zavinil, byl nakonec odsouzen na 8,5 roku vězení.