Obnova Libušína může začít. Muzeum vybralo firmu, která chatu opraví

Už letos na jaře možná začne obnova historické chaty Libušín na beskydských Pustevnách. Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, pod jehož správu Libušín spadá, už má potřebné peníze i firmu, která národní kulturní památce vrátí původní podobu. Cennou chatu od architekta Dušana Jurkoviče před dvěma lety poničil rozsáhlý požár.

Název firmy, která soutěž vyhrála, ale muzeum zatím neuvedlo. „Rozeslali jsme rozhodnutí. Až dostaneme potvrzení o doručení, začne běžet zákonná lhůta 15 dnů, po kterou nemůžeme jméno vítěze říct,“ vysvětlil ředitel muzea Jindřich Ondruš. O zakázku na obnovu Libušína mělo zájem pět firem.

Rekonstrukce vyhořelé chaty by podle Ondruše mohla začít ještě letos. Vedení muzea přitom ještě nedávno nevědělo, zda stihne firmu vybrat včas. Na obnovu Libušína chce totiž použít stromy pokácené v zimě, které mají málo mízy. Jejich těžba končí právě v březnu, a kdyby soutěž do konce měsíce neskončila, oprava budovy by mohla začít až za rok s další těžbou. Nyní je podle ředitele muzea reálné, že práce začnou na jaře.

Vzhled chaty bude ještě autentičtější

Vzhled chaty po obnově by měl přesně odpovídat stavu v roce 1925. Na návrhu pracoval minulý rok devítičlenný tým. Komplexní dokumentace sice není, projektanti ale měli k dispozici historické dokumenty včetně původních plánů architekta Dušana Jurkoviče.

Nový Libušín má být kopií původního, v detailech se ale bude lišit. Stavba by měla být ještě autentičtější než před požárem.

V 90. letech minulého století totiž proběhla rekonstrukce, která stavbě v některých drobnostech uškodila. Podle jednatele ateliéru, který nynější projekt vytvořil, je to vidět třeba na kvalitě trámů, které se v devadesátých letech změnily k horšímu. „Vrátíme se i k tomu, co je pod sgrafity a pod omítkami,“ uvedl Jakub Masák.

V objektu budou i moderní prvky jako bezbariérový přístup a samozhášecí zařízení, které by mělo zcela vyloučit další požáry. Práce podle odhadů vyjdou na zhruba osmdesát milionů korun.

  • převodem na účet, číslo účtu 107-6978880207/0100
  • hotově přímo do pokladniček – seznam najdete na webových stránkách veřejné sbírky
  • dárcovskou DMS ve tvaru DMS PUSTEVNY na číslo 87 777 (cena DMS je 30,– korun)

Peníze na opravu má muzeum získat od pojišťovny i od ministerstva kultury, které finanční pomoc přislíbilo už dříve. Část peněz využije také z veřejné sbírky, ve které se zatím vybralo už přes deset milionů korun. Dříve mohli lidé přispívat i do kasičky přímo u chaty. Byly tam dvě, obě ale někdo ukradl. Po těchto zkušenostech se muzeum rozhodlo pokladničku už na místo nedávat. Jednu z krádeží už objasnila loni policie.

Oheň zničil umělecky hodnotnou jídelnu

Kvůli požáru památkově chráněné chaty obvinila vsetínská policie padesátiletého muže z Karvinska. Podezřívá ho, že v roce 2007 zanedbal opravu komína, který měl podle znaleckého posudku špatnou konstrukci. Vadu ale neodhalila žádná kontrola. Policisté muže stíhají kvůli obecnému ohrožení z nedbalosti, úmyslné zapálení objektu totiž vyloučili. Pokud jej soud uzná vinným, hrozí muži až osm let vězení.

Památka vyhořela v noci z 2. na 3. března 2014. Oheň zničil zejména pravou část Libušína, nejvíce umělecky hodnotnou jídelnu. Libušín, který sloužil jako restaurace, patřil do souboru beskydských secesních lidových staveb a symbolů Pusteven. Objekt z roku 1899 od architketa Dušana Jurkoviče byl pojmenován podle bájné kněžny Libuše. Interiér zdobily fresky a sgrafita s motivy valašských a slovanských pověstí podle návrhů Mikoláše Alše.

Kvůli požáru vyjelo před dvěma lety na Pustevny 12 jednotek hasičů ze Zlínského i sousedního Moravskoslezského kraje. Na místě zasahovalo 16 cisteren, vysokozdvižná plošina a automobilový žebřík.