Policie obvinila kvůli požáru Libušína muže, který špatně opravil komín

Vsetínská policie obvinila padesátiletého muže z Karvinska kvůli loňskému požáru památkově chráněné chaty Libušín na Pustevnách v Beskydech. Podezřívá ho, že v roce 2007 zásadním způsobem zanedbal opravu komína, kde ničivý požár v březnu 2014 vznikl. Policisté zahájili jeho stíhání z obecného ohrožení z nedbalosti. Úmyslné zapálení chaty vyloučili.

Muži hrozí za škodu, kterou údajně způsobil svou nedbalostí, až osm let vězení. Roku 2007 se podílel na rekonstrukci, během které nechalo Valašské muzeum v přírodě předělat elektrická kamna na topení pevným palivem. Obviněný byl za opravu zodpovědný.

Obviněný byl zodpovědný za opravu komína

Komín měl podle znaleckého posudku špatnou konstrukci. „Zásadním nedostatkem bylo, že došlo ke vzniku vzduchové kapsy, v níž se kumulovalo teplo a dlouhodobě působilo přímo na dřevěné konstrukční prvky stěny místnosti,“ popsal několik měsíců po požáru mluvčí zlínských hasičů Libor Netopil. Vadu neodhalila žádná kontrola.

Majetkovou škodu policie vyčíslila na více než padesát milionů. Požár nezničil obyčejnou horskou chatu, ale kulturní památku. Chata z roku 1899 byla cennou ukázkou práce architekta Dušana Jurkoviče. Oheň nejvíce poškodil zvlášť umělecky hodnotnou jídelnu.

Policie obvinila kvůli požáru Libušína muže, který opravoval komín

O výjimečném vztahu lidí k chatě Libušín svědčí fakt, že na rekonstrukci chaty darovali celkem deset milionů korun. Připravuje se stavba repliky. Valašské muzeum v přírodě, které je správcem památky, vypsalo druhé výběrové řízení na zhotovitele. To první muselo kvůli formálním chybám zrušit. Soutěž je vypsaná na osmdesát čtyři milionů.

Stavět by se mohlo podle ředitele muzea Jindřicha Ondruše začít už na jaře. Není to však jisté. Na stavbu mají být použity stromy, které byly pokácené v zimě. Mají ale málo mízy. „Není vyloučeno, že dřevo na stavbu vytěžíme až další zimu a stavba by pak začala o rok později,“ připustil Ondruš.

Muzeum vypsalo soutěž na obnovu chaty

Muzeum chce při obnově Libušína postupovat tradičním způsobem a chce také maximálně využít prvky, které neshořely. Základem pro stavbu budou stromy z Beskyd, které rostou ve výšce nad pět set metrů nad mořem. Dřevo muzeu darují Lesy České republiky.  Stavba má trvat tři roky, zejména proto, že dřevo bude „pracovat“.

Libušín před požárem
Zdroj: ČT24/Valašské muzeum v přírodě, Rožnov pod Radhoštěm

 Vzhled chaty by měl přesně odpovídat stavu v roce 1925. Některé pozdější úpravy totiž nebyly zdařilé. V objektu budou i moderní prvky jako bezbariérový přístup a samozhášecí zařízení, které by mělo zcela vyloučit další požáry. Peníze na rekonstrukci by mělo muzeum získat od pojišťovny, příspěvek slíbilo také ministerstvo kultury. Použije rovněž peníze z veřejné sbírky.