Pomůžeme s obnovou vyhořelého Libušína, slíbil ministr kultury

Rožnov pod Radhoštěm – Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) přislíbil Valašskému muzeu finanční pomoc s opravou vyhořelé chaty Libušín na beskydských Pustevnách. Stát by mohl doplatit tu částku, kterou nezvládne pokrýt pojistka. Secesní dům architekta Dušana Jurkoviče lehl popelem na začátku měsíce, příčina požáru není známa. Znovu by měl stát do tří let.

Ministr Herman přijel na Pustevny už dopoledne, aby si prohlédl spáleniště, které zůstalo po požáru pravé části chaty. „Bylo pro nás podstatné, aby pan ministr na vlastní oči viděl, jak chata vypadá a v jakém je stavu. Od začátku je nám přislíbena pomoc ministerstva kultury. O termínech jsme se dnes nebavili. V nejbližších týdnech bude objekt zastřešen, stále probíhá jeho zabezpečení a předprojektové přípravy,“ sdělila mluvčí Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm Petra Valíčková.

„Je to jedna z předních památek horského secesního umění. Pevně věřím tomu, že se nám ji podaří obnovit. Patří sem,“ prohlásil Herman na Pustevnách. „Už po požáru jsem na zasedání vlády informoval, že se na ni budeme obracet o pomoc ohledně finančních prostředků.“

Vedení Valašského muzea v přírodě je od prvopočátku odhodlané dřevěnou stavbu s lidovými motivy znovu obnovit, požár Libušína dokonce přirovnalo k požáru Národního divadla. Předměty, které půjdou zachránit, pracovníci muzea uschovají, jiné díky rozsáhlé dokumentaci, kterou mají k dispozici, znovu vyrobí.

První odhady počítají se škodou 80 milionů korun, část pokryje pojistka. O její výši dnes zástupci muzea nechtěli mluvit, chtějí počkat na výsledky vyšetřování požáru. Stát by mohl doplatit rozdíl mezi pojistkou a celkovými náklady.

Národ sobě po valašsku - obce sbírají peníze do kasiček

Pomoc ale nenabízí jen Praha; v duchu hesla Národ sobě se na Valašsku vzedmula vlna solidarity. Do veřejné sbírky na obnovu Libušína už lidé přispěli více než 1,3 milionu korun a pomáhat chtějí nejen finančně - nabízejí i pomocnou ruku k dílu.

Firma z Valašské Bystřice, která se před patnácti lety podílela na rekonstrukci Jurkovičova díla, vyrobila coby dárek dřevěné pokladničky, do kterých mohou lidé na Valašsku přispívat. Dřevěnou pokladničku zdobí secesní motivy v duchu slavného architekta. Právě firma z Valašské Bystřice má jeho dílo v oku, kromě Libušína pomáhala například při výstavbě Jurkovičovy rozhledny v Rožnově pod Radhoštěm. Vyrobit jednu kasičku stojí asi dva tisíce korun, Valašské muzeum v přírodě, které o památku Libušín pečuje, jich darem dostalo rovnou dvě desítky.

S nápadem přišel starosta Valašské Bystřice, který si přál jednu z kasiček umístit do své obce. O pokladničku projevil zájem i Frenštát pod Radhoštěm nebo Trojanovice. Zatímco na bankovním kontě se objevují peníze i ze zahraničí, do dřevěných krabiček mohou vkládat peníze jenom obyvatelé obcí a měst na Valašsku.

První pokladnička se objevila přímo ve Valašském muzeu v Rožnově pod Radhoštěm, další stojí v tamním informačním centru. Dnes zástupci muzea instalovali třetí v chatě Maměnka, která bezprostředně sousedí s vyhořelým Libušínem. Na kontě folklórního muzea bylo před víkendem přes milion a tři sta tisíc korun. „Podpora veřejnosti nás velmi překvapila, jde napříč celou republikou. Svědčí to o duchu solidárnosti,“ doplnila Valíčková.

Dalších 200 tisíc korun pošle na obnovu Libušína radnice ve Valašském Meziříčí. Rozhodli o tom v závěru týdne zastupitelé. „Vzhledem k mimořádnému historickému a nadregionálnímu významu tohoto architektonického díla má město Valašské Meziříčí zájem na obnově této národní kulturní památky,“ uvedl starosta Jiří Částečka (ODS). Radnice přislíbila také 20 metrů krychlových smrkové kulatiny v hodnotě zhruba 40 tisíc korun.

Sbírka na obnovu Libušína

Příspěvky na opravu vyhořelé Jurkovičovy chaty je možné posílat na účet 107-6978880207/0100. Finanční sbírku spravuje Valašské muzeum v přírodě.

Dřevěná turistická chata architekta Dušana Jurkoviče vyhořela začátkem března. Na místo bylo povoláno celkem 12 jednotek hasičů ze Zlínského i sousedního Moravskoslezského kraje. Plameny zachvátily především pravou část budovy, nejvíce umělecky hodnotnou jídelnu. Levá část, tzv. Stará Pustevna, je na tom lépe.

Statik rozhodl, že pravá polovina objektu byla natolik poškozena, že musí být stržena. Příčina požáru zatím není známá, vyšetřovatelé doposud vyloučili technickou závadu. Je tak možné, že chatu někdo zapálil, ať už úmyslně, či nešťastnou náhodou. Jisté je, že oheň vznikl mimo dřevěný objekt, na který se později rozšířil. Policisté ve spolupráci s hasiči zjišťují možná svědectví a v laboratořích zkoumají odebrané vzorky z požářiště.