Projektanti vrátí Libušínu i některé detaily z doby před požárem

Pustevny – Slavná beskydská útulna Libušín z konce 19. století, kterou loni zničil požár, je sice stále spáleništěm, na papíře se už ale rýsuje v nové kráse. Od února na ní pracují projektanti, kteří chtějí zachovat co nejvíce z její původního vzhledu. Mají v plánu maximálně využít i vše, co zbylo.

Devítičlenný tým firmy, která vyhrála soutěž na projekt, pracuje na rekonstrukci Libušína od února. Komplexní dokumentace schází, mají ale k dispozici historické dokumenty včetně původních plánů architekta Dušana Jurkoviče. Při požáru utrpěla zejména jídelna, kterou zdobily motivy slovanských pověstí podle návrhu Mikoláše Alše. Shořel i mobiliář z roku 1988. „Z Jurkovičových návrhů vidíme, jak byl důsledný. Nakreslil i mobiliář,“ uvedl ředitel rožnovského Valašského muzea v přírodě Jindřich Ondruš.

Projektanti z firmy Masák a Partner se dohodli s památkáři a vlastníkem, že se budou držet vzhledu stavby z roku 1925. Nový Libušín má být kopií původního, v detailech se ale bude lišit. Stavba by měla dostat ještě autentičtější vzhled, než měla před požárem. V devadesátých letech minulého století totiž proběhla rekonstrukce stavby, která jí v některých drobnostech uškodila. Podle jednatele ateliéru Jakuba Masáka je to vidět třeba na kvalitě trámů, které se v devadesátých letech změnily k horšímu. „Vrátíme se i k tomu, co je pod sgrafity a pod omítkami,“ uvedl.

Libušín vstává z popela

Součástí projektu je samozhážecí systém vytápění. Podle vyšetřovatelů způsobil požár restaurace vadný komín v původních kamnech. Policisté už dospěli k závěru, že památku nikdo nezničil úmyslně. „Variantu, že za požár může něčí nedbalost, jsme ale zatím nevyloučili,“ uvedl mluvčí zlínské policie Petr Jaroš. Vyšetřování by podle něho mohlo skončit během několika týdnů.

Projekt, který bude stát přes tři a půl milionu, by měl být hotov na podzim. Pokud vše půjde hladce, mohl by vybraný stavitel začít pracovat na jaře 2016. Příští rok by měl stihnout všechny hrubé práce. Celá stavba vyjde asi na 70 milionů korun. Část nákladů by mohla být uhrazena z pojistky, část z veřejné sbírky, na kterou už lidé přispěli 8,5 miliony korun. Už dvě kasičky ale někdo z Pusteven ukradl. Vedení Valašského muzea v přírodě, které je majitelem Libušína, zabezpečilo třetí pokladničku elektronicky a zapustilo ji do podlahy.