Policie dopadla zloděje, který vykradl kasičku na obnovu Libušína

Rožnov pod Radhoštěm - Policisté objasnili jednu z krádeží peněz z kasičky na obnovu vyhořelé historické chaty Libušín na Pustevnách v Beskydech. Obvinili osmačtyřicetiletého muže ze Zubří na Vsetínsku. Podezřívají ho, že loni na konci června kasičku vypáčil a vykradl několik tisíc korun, které tam vhodili dárci. Lidé už věnovali na obnovu cenné památky, která vyhořela loni v březnu, téměř osm milionů korun.

Dřevěná kasička byla přišroubovaná k sousedního hotelu Maměnka. „Zloději ji v noci z 29. na 30. června vypáčil a peníze ukradl,“ potvrdila mluvčí vsetínské policie Lenka Javorková. Dodala, že muži hrozí za krádež až dva roky vězení. Peníze z kasičky na sbírku na obnovu Libušína pak někdo vykradl ještě jednou na počátku srpna. „Tento případ zatím zůstává neobjasněný,“ informovala policejní mluvčí.

Po těchto zkušenostech se Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, které je správcem národní kulturní památky, rozhodlo kasičku na Pustevnách již nenechávat. Sbírka hotovosti ale pokračuje na dalších bezpečnějších místech. Na speciálním účtu je už bezmála 8 milionů korun.

Chata vyhořela loni z 2. na 3. března. Oheň zničil zejména pravou část Libušína, umělecky nejhodnotnější jídelnu. Podle hasičů požár způsobila konstrukční vada na komínu. Muzeum připravuje obnovu objektu, náklady odhaduje asi na 80 milionů korun. Práce by mohly začít příští rok.

Autorem Libušína byl slavný slovenský architekt Dušan Jurkovič. Objekt patří do souboru beskydských secesních lidových staveb, které jsou symbolem Pusteven. Vynikají vyřezávanými dřevěnými prvky a výraznou barevností. Interiéry zdobily motivy z valašských i slovenských pověstí. Maloval je akademický malíř Karel Štapfer podle návrhů Mikoláše Alše. K unikátům patřily i tři secesní lustry, příborník, skleník či hodiny. Chata fungovala od roku 1899.