Na místo činu se dostaneme až za několik měsíců, říká Tuhý

Vlachovice – Do epicentra výbuchu se vyšetřovatelé dostanou v řádu měsíců, předpoklad je do roka. Řekl to dnes policejní prezident Tomáš Tuhý, který ve Vrběticích předal zasahujícím policistům a pyrotechnikům nová terénní vozidla pro práci v areálu. Mezitím probíhá čištění vnějšího perimetru muničního areálu, kam se nedávno vrátily i dvě firmy – ZVI a Bochemie. V areálu loni na podzim postupně vybuchly dva sklady s municí. Událost si od té doby vyžádala mimořádné nasazení policie i armády.

„Kontaminace tohoto prostředí je obrovská. Bude se asanovat zřejmě několik let. V současné době pracujeme zejména v čištění vnějšího perimetru. Ještě nejsme ve stavu, kdy bychom se dostali přímo na místo činu, to potrvá několik měsíců. Předpokladem je, že do roka bychom se mohli dostat do blízkosti epicenter tak, abychom mohli provádět ohledání místa činu,“ uvedl policejní prezident Tomáš Tuhý.

Časový horizont naznačený policejním prezidentem zpochybnil právník firmy Imex Group, která měla oba vybuchlé sklady v nájmu. „Společnost opakovaně namítala, že těch pár policejních pyrotechniků asanaci nestíhá. Měly se naopak nasadit veškeré kapacity vojenské pyrotechnické služby. Kdyby tímto tempem postupovali vojenští pyrotechnici v Afghánistánu, tak naši vojáci ani nevyjedou ze základen,“ tvrdí Radek Ondruš.

Společnost Imex Group podle něj bude chtít po vyšetření celé události postup policie zhodnotit. Obává se totiž i toho, že vyšetřování příčin výbuchu nebude po roce už vůbec možné. „Po roce už bude na místě činu jenom vzrostlý les. Biologické stopy budou zcela znehodnoceny, jakékoliv další stopy budou z poloviny nepoužitelné,“ dodal Ondruš. Zároveň popřel spekulace o tom, že by výbuchy mohla mít na svědomí sama firma. „Oběh munice je v Česku velmi přísně kontrolován, tam se ani teoreticky nic zakázaného nebo závadného nacházet nemohlo. Materiál ve skladech pojištěn nebyl, protože na území republiky ho pojistit nejde. Pojistný podvod není možný,“ uzavřel Ondruš.

První obvinění padla za zakázané miny

Vedle postupné asanace už z Vrbětic odjelo asi 120 nákladních aut naložených municí a materiálem, který směřoval buď k odběratelům, nebo do náhradních skladů. Všechen materiál prochází před odvozem kontrolou, kterou nařídil policejní prezident. Celkem má z Vrbětic odjet na 400 kamionů, většina materiálu tedy na odvoz ještě stále čeká.

Během státní kontroly obsahu skladů padlo na konci března i první obvinění. Tehdy vyšlo najevo, že policie zahájila trestní stíhání proti pěti lidem. Stíhání nesouviselo s vyšetřováním výbuchů, ale s tím, že policie během vyskladňování areálu objevila uskladněné protipěchotní miny. Ty jsou zakázané mezinárodní Ottavskou úmluvou. Miny měly ve Vrběticích uskladněné firmy Excalibur Army a Real Trade.

Mluvčí Excalibur Army Andrej Čírtek potvrdil, že čtyři obvinění jsou vrcholnými manažery firem, zodpovědnými za obchodování se speciálním materiálem. Firmy se ale hájí s tím, že tyto konkrétní miny mezi zakázaný materiál nepatří a jejich dovoz jim povolil stát. Posledním obviněným je starosta blízké obce Bohuslavice nad Vláří František Machuča (nez.), který v areálu dřív pracoval jako skladník. I on s obviněním nesouhlasí. Podle svých slov byl jen koncovým článkem, který měl na starosti manipulaci s dovezeným zbožím, aniž by znal jeho původ nebo druh.

Do areálu se vrací firmy

Do přísně střeženého areálu se mezitím začaly vracet některé firmy. Podle zjištění České televize se ve Vrběticích obnovila výroba hned dvou společností: ZVI a Bochemie. Podle materiálů ministerstva vnitra obnovila firma ZVI výrobu už v březnu, ostravská Bochemie se pak do svého závodu vrátila od 1. dubna. Provoz firem je ale stále omezen probíhající asanací areálu. Podle mluvčí Bochemie Evy Kijonkové dochází ve vrbětickém areálu k manipulaci, balení a expedici chloristanu amonného, což je produkt recyklace raketového paliva.

Továrna pracuje ve zvláštním režimu: zaměstnanci nesmí ohrozit práce pyrotechniků, ani nesmí být překážkou pro policisty a vojáky. V případě, že dochází k vyvážení munice, musí Bochemie na nezbytně nutnou dobu svou výrobu přerušit. Tento režim by měl v areálu trvat až do letošního srpna, kdy bude Bochemie doufat v obnovení plné výroby. Postupné čištění areálu už dvěma firmám umožnilo, aby v areálu obnovily provoz.

Fakta o Vrběticích

  • V blízkosti Vrbětic, místní části obce Vlachovice na Zlínsku, leží bývalý armádní muniční areál. Dnes je ve správě Vojenského technického ústavu, který ho pronajímá soukromým firmám.
  • Policie oba výbuchy vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, na případu pracuje speciální tým policejního prezidia.
  • V areálu je na tři desítky skladů. Podle ministerstva vnitra bylo v 27 skladech v areálu uloženo asi 7000 tun materiálu včetně 1000 tun výbušniny.
  • Starostové obcí v okolí areálu už se svými obyvateli začali řešit odškodnění za materiální škody, které jim výbuchy způsobily.